Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šéf Sociálnej poisťovne by mal dostať odmenu 788 tisíc Sk

Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ivan Bernátek.
Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ivan Bernátek. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ivan Bernátek by mal dostať za minulý rok odmenu vo výške 7-násobku jeho platu, čo predstavuje takmer 788 tisíc Sk (cca 24 019 eur).

Návrh na priznanie takejto odmeny minulý týždeň schválila dozorná rada SP pod vedením ministerky práce a sociálnych vecí Viery Tomanovej. Udelenie odmeny šéfovi poisťovne ešte musí schváliť vláda. Dozorná rada v súvislosti s návrhom na priznanie odmeny skonštatovala, že v minulom roku boli splnené všetky úlohy pre generálneho riaditeľa SP vyplývajúce zo zákona o sociálnom poistení.

Podľa zákona o sociálnom poistení môže vláda priznať šéfovi SP odmenu jedenkrát ročne najneskôr do 31. marca kalendárneho roka, a to najviac do výšky 12-násobku jeho mzdy. Mesačná mzda generálneho riaditeľa poisťovne predstavuje 6-násobok priemernej mzdy na Slovensku, čo je v súčasnosti 112 566 Sk (cca 3 431 eur).

Ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová predložila do pripomienkového konania začiatkom júla minulého roka návrh novely zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého o priznaní odmeny generálnemu riaditeľovi SP mala od začiatku tohto roka rozhodovať len dozorná rada poisťovne. Nakoniec však ministerka takýto návrh z predloženej novely vypustila a kompetenciu rozhodnúť o odmene pre šéfa SP ponechala vláde SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu