Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vzorní motoristi sa drahších poistiek báť nemusia

BRATISLAVA - Motoristi, ktorí za posledný rok nespôsobili škodu, sa nemusia obávať nárastu cien za povinné poistenie vozidiel. Priplatiť by si však mali nezodpovední vodiči, ktorí so svojim autom havarovali.

Ceny za povinné zmluvné poistenie by nemali stúpnuť ani celkovo, oproti tomuto roku by dokonca mohli mierne klesnúť, povedal ČTK výkonný riaditeľ Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imrich Fekete.

"So znížením cien môžu počítať najmä tí, čo nemali žiadne škody. Vyššie poistné zaplatia mladí vodiči a vodiči, ktorí mali v predchádzajúcom období škody a poisťovňa za nich bola povinná škody uhradiť," uviedol Fekete. Menej zaplatia aj klienti, ktorí zostanú verní svojej poisťovni alebo majú v jednej spoločnosti viacero poistných zmlúv, dodal.

Sadzby muselo do konca októbra zverejniť všetkých deväť poisťovní, ktoré povinné zmluvné poistenie poskytujú. Motoristi sa môžu do 19. novembra rozhodnúť, či zmenia poisťovňu. Do konca roka potom musia poistné uhradiť. Spoločnosti upravili aj kritériá, na základe ktorých určia výšku poistného.

Niektoré z nich upustili od delenia vodičov podľa miesta bydliska, veku či pohlavia, naopak zaujímať sa budú o to, či jazdia v aute s deťmi, o vek vozidla či štáty, do ktorých jazdia. Vybrané skupiny motoristov môžu počítať aj s akciovými cenami, ktoré poisťovne poskytujú len pre automobily so stanoveným objemom motora. Zľavy dostanú aj v prípade uzatvorenia zmluvy cez telefón alebo internet.

Podľa Feketeho sú na Slovensku v porovnaní s Českom alebo Maďarskom nižšie ceny povinných poistiek. Motorista, ktorý má vozidlo s objemom motora do 1300 centimetrov kubických zaplatil na tento za poistku 100 eur, v Česku 130 eur a v Maďarsku 165 eur. V Rakúsku alebo Nemecku sú ceny oproti slovenským asi trikrát vyššie.

Najväčší podiel na trhu povinného zmluvného poistenia v krajine má Allianz - Slovenská poisťovňa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu