Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Opozícia chce v parlamente brániť druhý penzijný pilier

Predsedovia opozičných parlamentných strán v popredí Mikuláš Dzurinda, Pavol Hrušovský a Pál Csáky sa dnes stretli na pôde SMK.
Predsedovia opozičných parlamentných strán v popredí Mikuláš Dzurinda, Pavol Hrušovský a Pál Csáky sa dnes stretli na pôde SMK. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Všetky tri opozičné strany sa podľa očakávania postavia proti oslabeniu druhého penzijného piliera, ktoré parlamentu navrhla vláda premiéra Roberta Fica. Dohodli sa na tom dnes lídri SDKÚ-DS, SMK a KDH. Opozícia však má v parlamente iba menšinové zastúpenie.

Zmeny v dôchodkoch vláda presadzuje v novele zákona o sociálnom poistení. Podľa dostupných informácií sa v koalícii uvažuje o znížení odvodov na účty dôchodkových správcovských spoločností (DSS) v prospech štátom kontrolovanej Sociálnej poisťovne. Parlament by mal o predlohe rokovať na schôdzi, ktorá sa začne v utorok.

"To, čo vláda predložila do parlamentu, je nový spôsob znárodnenia. Je to frontálny zákonný útok na peniaze občanov," povedal predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. V prípade, že by novela prešla v parlamente v navrhovanom znení, pôjde o lúpež storočia, dodal.

Opozícia podľa predsedu KDH Pavla Hrušovského nepodporí predlohu ani v prípade, že sa vláda dohodne so zástupcami DSS na znížení odvodov. Podľa informácií denníka Pravda sa uvažuje o tom, že pomer odvodov na dôchodky sa zmení na 12:6 percent v prospech Sociálnej poisťovne, zatiaľ čo doteraz si poisťovňa a DSS rozdeľovali rovnako po deviatich percentách.

Zmena by sa týkala viac ako 1,5 milióna sporiteľov, ktorým DSS ukladajú peniaze na penziu v takzvanom kapitalizačnom dôchodkovom pilieri. Ten vznikol počas minulej Dzurindovej vlády.

Vláda v novele sociálneho poistenia navrhla tiež možnosť vystúpiť z druhého piliera a vylúčila z neho ľudí odkázaných na štát ako napríklad matky s deťmi. Predloha má tiež zvýšiť maximálny vymeriavací základ, čo by sa odrazilo na vyšších penzijných odvodoch pre lepšie zarábajúcich.

Obmedzenie súkromného sporenia na dôchodky presadzuje najmä najsilnejšia vládna strana Smer-SD premiéra Roberta Fica. Zdôvodňuje to aj potrebou zvýšiť zdroje Sociálnej poisťovne, ktorá napríklad vypláca penzie súčasným dôchodcom. Spustením sporenia na súkromných účtoch prišla totiž o príjmy vo výške niekoľkých miliárd korún ročne. Bývalý premiér Dzurinda však vyhlásil, že slovenská ekonomika je v súčasnosti natoľko silná, že výpadok príjmov poisťovne by vláda mohla nahradiť z verejných financií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu