Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

DSS nevylúčili, že zmeny v dôchodkovom systéme napadnú na súde

Predseda Asociácie DSS Peter Socha
Predseda Asociácie DSS Peter Socha (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Zástupcovia dôchodkových správcovských spoločností (DSS) nevylúčili, že chystané zmeny pravidiel sporenia na dôchodok v budúcnosti napadnú na Ústavnom súde.

Návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý pripravilo ministerstvo práce, má podľa nich právne nedostatky a naďalej chcú o ňom diskutovať. Výhodnosť sporenia na súkromných dôchodkových účtoch nedávno spochybnil premiér Robert Fico, zástupcovia DSS jeho kritiku odmietli.

"Návrh novely je z právneho hľadiska problematický," povedal dnes novinárom predseda Asociácie DSS (ADSS) Peter Socha. Najväčšie výhrady majú DSS naďalej voči možnosti ukončenia sporenia na dôchodkových účtoch. Nesúhlasia tiež s tým, že štát by neodvádzal za osoby na materskej dovolenke časť povinných dôchodkových odvodov na ich súkromné účty v DSS, ale celý príspevok do štátneho priebežného systému.

Ministerstvo práce pôvodne navrhovalo, aby vyše 1,5 milióna Slovákov dostalo na budúci rok od januára do konca júna možnosť rozhodnúť sa, či chcú vystúpiť z druhého piliera a nasporené peniaze voľne minúť. V konečnom návrhu však od tohto zámeru upustilo a ukončenie sporenia v DSS podmienilo presunom nasporenej sumy do Sociálnej poisťovne. "Ak bude komunikačná kampaň korektná, do štátneho priebežného systému by sa nemalo vrátiť viac ako päť percent sporiteľov," myslí si Socha.

Zmeny pravidiel sporenia na dôchodok by mali podľa ministerstva riešiť deficit Sociálnej poisťovne, ktorá okrem iného priebežne zhromažďuje povinné dôchodkové odvody a vypláca z nich starobné a invalidné dôchodky. Úrad očakáva, že úpravy zlepšia hospodárenie poisťovne v najbližšom období zhruba o desať miliárd korún ročne. "Sociálna poisťovňa si zmenami krátkodobo polepší," pripustil Socha. V dlhodobom horizonte je však priebežný systém jednoznačne najdrahší a najmenej výnosný, doplnil.

DSS sa sťažovali, že pre neistotu pravidiel dôchodkového systému nemôžu dlhodobo plánovať investície s cieľom zhodnotiť peniaze sporiteľov. Opäť odmietli výhrady premiéra, ktorý nedávno poukázal na straty DSS v prvých rokoch podnikania. "Hospodárenie DSS nesúvisí s hospodárením dôchodkových fondov," zdôraznil Socha. Na investovanie peňazí klientov dohliada centrálna banka. Stratu firiem v uplynulých rokoch spôsobili napríklad reklamné výdavky DSS pri rozbehu činnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu