Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Vláda schválila otvorenie druhého piliera

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viac ako 1,5 milióna Slovákov bude môcť od januára do konca júna budúceho roka ukončiť sporenie na svojom súkromnom dôchodkovom účte.

Našetrené peniaze však budú musieť previesť do štátnej Sociálnej poisťovne, ktorá spravuje priebežne financovaný systém dôchodkového poistenia. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú dnes schválila vláda Roberta Fica. Rozsiahle zmeny, ktoré obsahuje odobrený materiál, kritizovala opozícia aj zamestnávatelia.

Vláda navrhla parlamentu, aby sa maximálny vymeriavací základ pre platenie povinných sociálnych odvodov zvýšil na štvornásobok priemernej mzdy v hospodárstve zo súčasného trojnásobku, povedal novinárom Fico. Ľudia s vysokými príjmami a ich zamestnávatelia tak zaplatia na odvodoch viac. Ministerstvo práce pôvodne navrhlo, aby sa maximálna hranica pre platenie sociálnych odvodov zrušila.

Ministerstvo chce navrhovanými úpravami zlepšiť hospodárenie Sociálnej poisťovne, ktoré sa započítava do schodku verejných financií. Ten musí vláda pre prijatie eura udržať pod tromi percentami z výkonu ekonomiky. Všetky navrhované zmeny podľa ministra financií Jána Počiatka zlepšia bilanciu poisťovne ročne o 6,5 miliardy korún.

Časovo obmedzenú možnosť dobrovoľného vystúpenia z druhého piliera využijú podľa odhadu ministerstva práce len zhruba dve percentá sporiteľov (zhruba 30.000 osôb), ktorí si odkladajú peniaze na dôchodok v jednej zo šiestich súkromných dôchodkových správcovských spoločností (DSS). Materiál tiež predpokladá, že ľudia, ktorí si na dôchodok sporiť nezačali, sa v prechodnom období budú môcť do druhého dôchodkového piliera zapojiť. Zástupcovia DSS už skôr chystané zmeny odmietli a nevylúčili, že ich napadnú na Ústavnom súde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu