Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Do krúžku zapíšte dieťa čo najskôr

Komu nestačia hodiny výtvarnej výchovy, môže svoju kreativitu rozvíjať v umeleckých krúžkoch.
Komu nestačia hodiny výtvarnej výchovy, môže svoju kreativitu rozvíjať v umeleckých krúžkoch.

Školský rok sa úspešne začal a vy ste sa ešte stále nerozhodli, čo bude vaša ratolesť robiť popoludní po vyučovaní? Zapíšte ju do školského alebo mimoškolského krúžku. Najobľúbenejšie sú pohybové a umelecké smery, no letia aj počítače a jazyky.

Výhodou školských krúžkov je, že väčšinou za ne nemusíte zaplatiť ani korunu. Štát totiž škole poskytuje vzdelávacie poukazy, ktoré sú určené na pokrytie nákladov. Za mimoškolské však zaplatíte pomerne slušnú sumu.

Finančne nenáročnejšie sú školské krúžky, pretože sa za ne väčšinou neplatí. Sú totiž podporované štátom. Škola vydá každému žiakovi vzdelávací poukaz na záujmovú činnosť. Ten má v roku 2007 hodnotu 80 korún za mesiac na jedno dieťa. Touto sumou sa pokrýva aj materiálne zabezpečenie. Ak sa žiak rozhodne navštevovať krúžok, odovzdá vzdelávací poukaz príslušnému poskytovateľovi záujmového vzdelávania (školský klub detí, školské stredisko záujmovej činnosti, centrum voľného času, domov mládeže, štátna jazyková škola, jazyková škola). Dieťa sa v krúžkoch obmedzovať nemusí, môže ich navštevovať aj niekoľko. Ak chcete, aby vaša ratolesť chodila na kurz mimo školy, zaplatíte zaň od 300 do 2 000 korún na mesiac.

Na všetky krúžky by ste mali dieťa zapísať čo najskôr. Škola či mimoškolská organizácia totiž potrebuje mať prehľad, o čo majú deti záujem a podľa toho krúžok zriadi. Intenzita kurzov je najčastejšie 2-krát do týždňa po dve vyučovacie hodiny. Každé dieťa je pritom nadané na niečo iné, preto by ste si mali dobre zvážiť, ktorý krúžok zvolíte. Môže ho to totiž ovplyvniť aj v budúcnosti, keď si bude vyberať zameranie svojej profesie.

Kedy za školský krúžok platíte?

V prípade, že ste si pre dieťa zvolili taký krúžok, ktorý škola nie je schopná zriadiť, respektíve ho nemá v ponuke, vtedy zaň platíte. Môžete však školu požiadať, aby krúžok zorganizovala s mimoškolskou organizáciou. Cena takejto záujmovej činnosti je okolo 50 až 100 korún mesačne na jedno dieťa.

Prehľad najobľúbenejších krúžkov



Jazykové
Angličtina a nemčina
Nové slovíčka, hry, piesne na rozvoj komunikačných zručností - to všetko je cieľom pri učení sa cudzieho jazyka. Výučba prebieha hravou formou prostredníctvom ďalších súťaží, kvízov a scénok.
1x do týždňa po 2 vyučovacie hodiny

Športové
Futbal a volejbal

Dva najobľúbenejšie športy pre kočky i chalanov v škole alebo mimoškolskej organizácii. Sú zamerané na pohybovú aktivitu, techniku hrania, výdrž a kondíciu.
3x do týždňa po 2 vyučovacie hodiny

Pohybové
Spoločenské tance a hip-hop

Ešte stále neklesol záujem aj o spoločenské tance ako sú valčík či divoká rumba. Mládež však nadovšetko zbožňuje aj súčasný horúci hit hip-hop. Cieľom je osvojiť si techniku a pohybovú kultúru.
1x do týždňa po 2 vyučovacie hodiny

Náučno-poznávacie
Turistický krúžok a technické modelárstvo
Cieľom turistického kurzu je poznávanie historických pamiatok a prírodných krás prostredníctvom vychádzok a výletov do okolia. Modelárstvo je väčšinou zamerané na rozvoj technického a priestorového myslenia pri skladaní áut alebo lietadiel.
1x do týždňa

Umelecké
Výtvarná a hudobná výchova

Svoje miesto medzi obľúbenými krúžkami má aj výtvarný. Deti sa v ňom zoznámia s rôznymi starými, ale i novými technikami kresby, maľby a grafiky. Na hudobnej výchove môžu deti trénovať techniku spevu a ovládanie hudobného nástroja.
1x do týždňa po 2 vyučovacie hodin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu