Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lacnejšie ceny roamingu budú najskôr v auguste

BRATISLAVA - Lacnejších cien roamingu sa klienti európskych mobilných operátorov dočkajú zrejme najskôr od augusta. Po predpokladanom schválení nariadenia o cenách roamingu Radou ministrov pre telekomunikácie EÚ, ktorej zasadnutie je plánované na 7. júna, ešte musí vyjsť nariadenie v európskom vestníku.

Ďalej ho musia operátori preniesť do svojich zúčtovacích systémov a potom začne plynúť lehota na aktiváciu nových taríf zákazníkom. Ako uviedol generálny riaditeľ najväčšieho slovenského mobilného operátora Orange Slovensko Pavol Lančarič, jeho firma však uvedie špeciálne roamingové akcie, nesúvisiace s administratívnym zásahom EÚ, už v počas júna.

Podľa Lančariča Orange Slovensko nebude nižšie roamingové ceny v krajinách EÚ vyrovnávať zvýšenými cenami roamingu v iných destináciách, ktoré sú hojne využívané slovenskými turistami. S reguláciou maloobchodných cien predstavitelia Orangeu nesúhlasia. "Takýto krok zakladá nebezpečný precedens na reguláciu v iných oblastiach," povedal Lančarič. Regulačný krok EÚ navyše stanovuje rovnaké ceny pre všetkých operátorov, bez ohľadu na rozdielne náklady a ceny vstupov v jednotlivých krajinách. "Sme schopní sa tejto situácii bez problémov prispôsobiť, ale bude mať pravdepodobne vplyv na našu ziskovosť," dodal generálny riaditeľ Orange Slovensko. Regulácia podľa Lančariča v najväčšej miere ovplyvní európskych operátorov v južných dovolenkových destináciách, pretože tí museli vynaložiť väčšie náklady na zvládanie hovorov počas sezóny a administratívne znížené ceny im spôsobia problém predĺžením amortizácie nakúpenej infraštruktúry.

Objem minút prevolaných v zahraničí klientmi Orange Slovensko predstavuje podľa riaditeľa pre stratégiu Ivana Martáka mesačne približne milión minút, v letných mesiacoch je to asi o polovicu viac. Roamingové výnosy predstavujú pre tohto operátora 8 až 10 % všetkých výnosov. Podľa poskytnutých informácií 86 % všetkých roamingových hovorov zo siete Orange Slovensko sa uskutoční v krajinách EÚ, ďalších 9 % v dovolenkových destináciách Chorvátsku a Turecku. Naopak 95 % zahraničných návštevníkov volajúcich v sieti Orange Slovensko pochádza z krajín EÚ. Väčšina slovenských volajúcich v zahraničí sú pritom biznis klienti.

Cenové obmedzenia, nazývané tiež eurotarifa, sa budú postupne znižovať tri roky. Podľa plánu maximálna hodnota eurotarify za hovory uskutočnené v zahraničí v rámci štátov Európskej únie bude stanovená od leta 2007 na 49 eurocentov za minútu. Maximálna úroveň eurotarify za hovory prijaté v zahraničí bude predstavovať 24 eurocentov. V roku 2008 sa cenový strop roamingových poplatkov zníži na 46 a 22 eurocentov a v treťom roku na 43 a 19 eurocentov za odchádzajúce a prijaté hovory v zahraničí.

Mobilní operátori budú mať mesiac na to, aby ponúkli ceny za roaming svojim zákazníkom a potom ďalší mesiac na aktiváciu nových sadzieb, ak sa zákazníci rozhodnú pre novú tarifu. Zákazníci, ktorí nezareagujú na ponuku do dvoch mesiacov, automaticky budú mať tarifu schválenú v EÚ. Klienti tiež môžu odmietnuť aplikovanie európskych taríf.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu