Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Fico: Starší ľudia by mali mať od júla lacnejší plyn

Občania nad 65 rokov by mali mať plyn lacnejší o 600 Sk na rok.
Občania nad 65 rokov by mali mať plyn lacnejší o 600 Sk na rok.

BRATISLAVA - Starší ľudia nad 65 rokov, ktorí sú zákazníkmi Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), by mohli od júla dostávať 600-korunovú ročnú zľavu na odber plynu. Opatrenie by sa malo dotknúť asi 200.000 klientov plynární. Novinárom to dnes povedal premiér Robert Fico, ktorý sa na výhodách pre časť dôchodcov dohodol s manažmentom SPP.

"SPP pôjde s návrhom na (regulačný) úrad, aby sa vytvorila nová tarifa pre domácnosť, ktorá by sa nazývala pracovne tarifa pre seniorov," vyhlásil premiér. Dúfam, že energetický regulačný úrad (ÚRSO) návrh príjme a o takejto podpore rozhodne, dodal.

Ceny plynu pre všetky domácnosti sa naposledy menili v januári, keď klesli zhruba o štyri percentá. Približne v rovnakej miere ich pritom SPP zvýšil vlani v novembri. Regulačný úrad vo februári uvažoval o tom, že plyn by mohol domácnostiam od júla zlacnieť asi o päť percent. Jednou z podmienok však bolo, aby nestúpali ceny ropy. Ešte pred veľkonočnými sviatkami ÚRSO svoj februárový odhad spochybnil.

Vláda bude o cenách energií podľa Fica rokovať aj s ďalšími veľkými energetickými podnikmi. "Chystáme sa na pomerne intenzívny dialóg, čo sa týka cien benzínu," priblížil. Liter najpoužívanejšieho 95-oktánového benzínu tento týždeň zdražel zhruba na 38 korún, čo je najvyššia úroveň od vlaňajšieho septembra. Na zvyšovanie cien palív tlačia hlavne svetové ceny ropy. Ich rast na druhej strane tlmí dlhodobé posilňovanie slovenskej koruny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu