Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vzdelávanie pracujúcich uhradí štát!

Príspevok na vzdelávanie od štátu môžu zamestnávatelia využiť na rôzne vzdelávacie kurzy a semináre.
Príspevok na vzdelávanie od štátu môžu zamestnávatelia využiť na rôzne vzdelávacie kurzy a semináre.

Chcete preškoliť zamestnancov, ale nemáte potrebné prostriedky? Jednou z možností je získať peniaze v rámci národného projektu cez úrady práce, sociálnych vecí a rodiny. Nejde pritom o symbolickú sumu. Na jedného pracovníka totiž môžete dostať až päťdesiattisíc korún. Príspevok štát poskytuje aj zamestnaným jednotlivcom i uchádzačom o prácu.

Na štátnu podporu na vzdelávanie majú nárok firmy, ale aj jednotlivci. To znamená, že ak ste nezamestnaní, a chcete si rekvalifikačným kurzom zlepšiť šance na prácu, štát by vám ho mal zaplatiť. Podmienkou však je, aby ste boli evidovaní na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Financie vám potom budú poskytnuté prostredníctvom tejto inštitúcie.

Na čo peniaze použiť

Podľa Danice Lehockej z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny je prvoradým cieľom podpory vzdelávania príprava vzdelanej pracovnej sily. Zamestnávateľ má tak vďaka príspevku zo zdrojov štátu možnosť sprístupniť svojim zamestnancom aj vzdelávanie, na ktoré by vo svojom vlastnom rozpočte nenašiel priestor. Podpora je určená predovšetkým na odborné kurzy, vzdelávacie programy alebo semináre. V prípade, že firemné alebo individuálne vzdelávanie sa uskutočňuje mimo územia Slovenska, poskytne štát peniaze na náklady v takej výške, ako keby sa uskutočnilo u nás.

Ako podpora funguje

O príspevok ako zamestnávateľ môžete žiadať celoročne. Je však potrebné, aby ste vypracovali presný strategický plán, ako si vzdelávanie predstavujete a kto sa na ňom bude zúčastňovať. Príspevok je nenávratná pôžička, takže štátu nemusíte vrátiť ani korunu. Funguje to tak, že kurz najprv hradíte sami a štát vám peniaze vráti po zdokladovaní oprávnených nákladov. Žiadosti o príspevok je potrebné posielať na jednotlivé územne príslušné úrady práce.

Kde príspevok využijete?

1. Na vzdelávanie zamerané na zvyšovanie odborných znalostí, nie však na štúdium na vysokej škole.

2. Na kurzy umožňujúce získanie akreditovaných medzinárodných licencií na prácu s výpočtovou technikou. Na vzdelávacie programy pre komunikáciu a rozvoj manažérskych a podnikateľských schopností.

3. Na semináre zamerané na problematiku informačných a komunikačných technológií.

4. Na teoretické vzdelávanie a praktickú prípravu kvalifikovaných odborníkov v oblasti výskumu a vývoja.

5. Na cielené teoretické vzdelávanie so zámerom vychovávať zvlášť nadaných mladých tvorivých odborníkov pre oblasť výskumu a vývoja.

Podporou hradíte:

a) personálne náklady (lektor)
b) cestovné výdavky (lektor a zamestnanci)
c) iné bežné výdavky, napr. materiály a pomocné materiály súvisiace so vzdelávaním,
d) náklady na poradenské a konzultačné služby súvisiace so vzdelávaním.

Zaujímavé linky:

www.employment.gov.sk
www.upsvar.sk
www.minedu.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu