Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vyúčtovanie tepla: Môžu vám vrátiť aj tisíce!

Vďaka teplej zime vám v máji môžu za kúrenie vrátiť až niekoľko tisíc korún.
Vďaka teplej zime vám v máji môžu za kúrenie vrátiť až niekoľko tisíc korún.

Dobrá správa pre všetky domácnosti! Zima bola takmer bez snehu a bez mrazu, a tak budú teplárne už čoskoro vracať peniaze, ktoré ste zaplatili ako preddavok za kúrenie.

Výsledná suma bude závisieť od dodávateľa tepla, technických podmienok a spôsobu platby. S peniazmi za tohtoročný teplý január a február však nepočítajte. Tie sa vám vrátia až v budúcom roku.

Ročné vyúčtovanie platieb za služby spojené s bytom by mali správcovské spoločnosti ukončiť už 31. mája. Vďaka tohtoročnému teplému počasiu sa tak tento rok môžete tešiť na peniaze, ktoré by ste pri chladnom zimnom počasí možno doplácali.

Rozpočet nákladov
Cena tepla sa skladá z fixnej a variabilnej zložky. Z fixnej časti sú financované náklady na obstaranie kotla a jeho údržbu. Peniaze z variabilnej zložky „zhltnú“ náklady na palivo. Obe sumy sa po ukončení vykurovacieho obdobia vyúčtujú. Cena za fixné náklady sa následne rozloží na objednané množstvo tepla, ktoré musíte zaplatiť na základe ročnej objednávky. Podľa Marka Hargaša zo Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) sa nedá hovoriť o konkrétnej sume, ktorú vám teplárne vrátia. „Každý správca rozpočíta skutočné množstvo dodaného tepla v stanovenej cene podľa regiónu a stavu vykurovacích systémov na strane dodávky aj spotreby,“ konštatuje Hargaš.

Ako to funguje
Dodávateľ fakturuje správcovskej spoločnosti dodané teplo. Existuje na to viac spôsobov. Niektorí si fakturujú až reálnu spotrebu, no väčšina firiem platí už vopred, podľa dohodnutého zálohového predpisu. Táto suma sa potom upravuje mesačne podľa skutočne využitého a spotrebovaného tepla. Ak sa ho dodalo viacej, ako bolo pôvodne uvedené v zálohe, tak sa jednoducho suma doplatí. U mnohých správcov si teda podľa tohto môžete aj vy, ako obyvatelia domov, zistiť stav reálnej dodávky tepla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu