Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

EK nebude vyjednávať so SR o emisných kvótach

BRUSEL - Európska komisia (EK) sa nebude zaoberať hrozbami Slovenska a Nemecka, ktoré sa chcú súdiť kvôli stanoveným emisným kvótam pre oxid uhličitý (CO2) na roky 2008 až 2012.

EK v stredu v tejto súvislosti uviedla, že nebude vyjednávať o otázke klimatických zmien.

Hovorkyňa Európskej únie Barbara Helfferichová povedala, že emisné kvóty stanovené v novembri sú konečné a obe vlády môžu podniknúť len právne kroky, ak majú dôkazy, že sú diskriminované. "O klimatických zmenách nie je možné vyjednávať. Systém obchodovania s emisiami EÚ nie je bazár, je to trh. Sú stanovené jasné pravidlá a všetky pravidlá sa uplatňujú u každého rovnako," povedala Helfferichová.

Slovensko v stredu oznámilo, že sa bude s EK súdiť o vyššie emisné kvóty. Ako na stredajšej tlačovej konferencii povedal premiér Robert Fico, zníženie emisných kvót o vyše 10 mil. ton oxidu uhličitého na 30,9 mil. ton by pre krajinu znamenalo veľké ťažkosti v hospodárstve. EK totiž pri prideľovaní kvót podľa Fica nezohľadnila vysoký ekonomický rast Slovenska, odstavenie dvoch reaktorov jadrovej elektrárne V1 Jaslovské Bohunice. Rozhodnutie navyše podľa Fica znevýhodňuje aj krajiny, ktoré nemajú zavedenú menu euro.

Nemecko uviedlo, že zatiaľ nevylúčilo žiadnu možnosť vrátane obrátenia sa na Európsky súdny dvor.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu