Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozpočet postaví SIS do zložitej situácie: Sme štátni, ale techniku treba

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská informačná služba (SIS) by mala v roku 2014 dostať od štátu 43,271 milióna eur. Takéto výdavky mu naplánoval rezort financií v návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý minister Peter Kažimír (Smer-SD) predstavil v stredu (14. 8.).

SIS zobrala informáciu o návrhu rozpočtu na vedomie, v súvislosti s ňou však konštatuje, že SIS ako garant spravodajskej ochrany štátu musí upozorniť, že navrhované finančné prostriedky opäť vytvoria pre SIS zložitú úlohu, ako sa postaviť k existujúcim a novým bezpečnostným hrozbám. "SIS je síce štátny orgán, ktorý disponuje vysoko sofistikovanými ľudskými kapacitami na zabezpečenie spravodajskej ochrany Slovenskej republiky, ale ani príslušníci SIS nedokážu čeliť a odvracať bezpečnostné hrozby bez nutného materiálneho a technického vybavenia. SIS vo svojej spravodajskej činnosti kladie dôraz na skúsený odborný personál, ale aj tí najlepší operatívci a analytici potrebujú aktuálnym trendom zodpovedajúce materiálno-technické vybavenie," sprostredkoval stanovisko SIS jej hovorca Alexander Kurtanský.

SIS si uvedomuje, že v čase hospodárskej krízy nemôže požadovať finančné zabezpečenie na úrovni spravodajských služieb vyspelých západných spojeneckých štátov, potrebuje však finančné prostriedky zodpovedajúce jej dôležitému postaveniu spravodajskej služby operujúcej v strategicky a geopoliticky dôležitej stredoeurópskej oblasti, v ktorej plní záväzky nielen voči SR aj jej občanom, ale aj voči partnerom v NATO a EÚ. "Napriek tomu SIS vždy doteraz úspešne odvrátila bezpečnostné hrozby voči SR, jej občanom a spojencom SR, svoje úlohy si plní a bude si svoje úlohy v súlade so zákonom plniť aj naďalej," zdôrazňuje sa ďalej v stanovisku SIS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu