Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zvolenská: Rýchlosť rastu dlhu štátnych nemocníc je pomalšia

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dlhy štátnych nemocníc rástli podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej vlani takmer o polovicu pomalšie ako rok predtým. "Prísne nastavenie kritérií a kontrola našich nemocníc prináša ani nie po 12 mesiacoch prvé úspechy. Rýchlosť rastu dlhu je o takmer polovicu pomalšia. A to je iba začiatok, keďže v racionalizačných opatreniach a snahe dosiahnuť vyrovnané hospodárenie budeme pokračovať," povedala šéfka rezortu.

Hlavným východiskom pre spomalenie rastu dlhu má byť akčný plán opatrení v rámci finančného riadenia, prevádzky, nákupov, centrálneho obstarávania, personalistiky a liekov. Vďaka nemu sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom vlani znížil celkový objem záväzkov po lehote splatnosti o 55 percent. Kým v roku 2011 vygenerovali štátne nemocnice nové záväzky po lehote splatnosti vo výške viac ako 160 miliónov eur, od januára do decembra 2012 to bolo približne 72 miliónov eur.

Podľa finálnych výsledkov za rok 2012 sa podarilo dosiahnuť zníženie straty 13 fakultných a univerzitných nemocníc v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva medziročne o 40 miliónov eur. "Opatrenia smerujúce k zefektívneniu hospodárenia našich zdravotníckych zariadení viedli k zníženiu ich stratovosti o 26 percent, čo považujem za neuveriteľný úspech. A to aj napriek tomu, že náklady na mzdy vo fakultných a univerzitných nemocniciach vzrástli v roku 2012 v porovnaní s rokom 2011 o 40 miliónov eur," uviedla Zvolenská.

Najvýraznejšie sa na všetkých výdavkoch štátnych nemocníc podieľajú najmä osobné náklady. Od roku 2009 narástla táto výdavková položka v nemocniciach v pomere k výnosom od zdravotných poisťovní z priemernej úrovne 60 na 72 percent v roku 2012. "Sú obdobia, keď v niektorých nemocniciach toto číslo dosahuje aj viac ako 90 percent, čo je naozaj veľmi veľa. Ak chcú nemocnice "prežiť", racionalizačné opatrenia musia byť nevyhnutnou súčasťou ich každodenného fungovania," uzavrela Zvolenská.

Vývojom dlhu v zdravotníctve, ktorý medziročne vzrástol o 62 miliónov eur na viac ako 213 miliónov eur, sa dnes zaoberala vláda. Záväzky štátnych zariadení predstavovali 141,7 milióna eur, čo je nárast o 72,3 milióna eur. Najväčšiu časť dlhu generujú fakultné a univerzitné nemocnice s výnimkou nitrianskej. Podlžnosti majú už dlhodobo najmä voči dodávateľom liekov a špeciálneho zdravotného materiálu. Ako vyplýva zo správy ministerstva, tržby od zdravotných poisťovní nedokážu pokryť prevádzkové náklady 13 najväčších univerzitných a fakultných nemocníc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu