Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sudcovia najvyššieho súdu začnú s vyšetrovaním cyperskej krízy a prezidenta

Nikos Anastasiades
Nikos Anastasiades (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Sudcovia cyperského najvyššieho súdu dnes začnú vyšetrovať takmer desať rokov trvajúcu rozhadzovačnosť a finančnú nezodpovednosť, ktorá minulý mesiac doviedla ostrovnú krajinu na kolená. Sudcovia majú od prezidenta poverenie, aby venovali zvláštnu pozornosť jeho vlastným záležitostiam a konaniu.

Sudcovia na dôchodku Georghios Pikis, Panajiotis Kallis a Jiannakis Konstantinidis boli tento týždeň vymenovaní novozvoleným prezidentom Nikosom Anastasiadisom. Požiadal ich, aby vyšetrili, kto nesie "trestnú, občiansku a politickú" zodpovednosť za udalosti z roku 2006, ktoré si nakoniec vynútili zatvorenie druhej najväčšej cyperskej banky a obrovské straty vkladateľov v najväčšej banke, a to všetko výmenou za finančnú pomoc zo zahraničia.

Cyprus - malá ryba v eurozóne s necelým miliónom obyvateľov - teraz zažíva redukovanie svojho prehnane veľkého bankového sektoru a má pred sebou vyhliadku hlbokej recesie, ktorá možno bude trvať najmenej dva nasledujúce roky.

"Verejnosť má právo na úplný obraz o tom, čo sa pokazilo, čo sa malo urobiť, kde sa spravili chyby a kto ich urobil," vyhlásil pre tlačovú agentúru Reuters v stredu bývalý minister financií Michael Sarris.

Sarris v utorok 2. apríla, už po piatich týždňoch v úrade, odstúpil. Vyhlásil, že nemohol zostať, keďže jeho konanie bolo až príliš pod drobnohľadom. Vlani bol krátky čas šéfom Ľudovej banky, ktorú teraz musia kvôli obrovským dlhom zatvoriť.

Sarris nebol obvinený z trestných činov, ale zrejme ani on sa vypočúvaniu nevyhne, tak ako mnoho ďalších predstaviteľov na Cypre. Prezident Anastasiadis, konzervatívec zvolený vo februári, vyhlásil, že nechce mať imunitu pred vyšetrovaním. Nechce ju ani pre svoju rodinu či právnickú firmu, v ktorej bol ešte donedávna partnerom. Práve Anastasiadis sa dostal do podozrenia, že členovia jeho rodiny využili informácie o blížiacom sa zablokovaní vkladov v bankách a tesne predtým urýchlene presunuli do zahraničia milióny eur.

Ostrovný štát sa koncom marca len tesne vyhol neriadenému bankrotu, keď sa s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) dohodol na nových podmienkach, za ktorých získa záchranný balík vo výške 10 miliárd eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu