Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Cyprus bude zrejme nútený prijať dodatočné úsporné opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Cyperský záchranný program, na ktorom sa vláda dohodla s medzinárodnými veriteľmi, pravdepodobne zasiahne daňové príjmy ostrovného štátu, ktorý tak bude nútený prijať ďalšie úsporné opatrenia. Upozornil na to Sean Harrison, analytik Global Insight, ktorého cituje agentúra RTTNews.

Podľa Harrisona Cyprus veľmi rýchlo pocíti dôsledky prepúšťania po zatvorení zlej banky Laiki a pokles úverov, ktorý bude mať negatívny vplyv na hospodársky rast.

Plnenie podmienok dohody o záchrannom balíku sa čoskoro odrazí na slabších daňových príjmoch a vláda v Nikózii bude musieť prijať dodatočné úsporné opatrenia nad rámec škrtov, ktoré schválila v rámci rozpočtu na tento rok. Presnejšie, kabinet v rozpočte na rok 2013 znížil výdavky o 480 miliónov eur, čo zodpovedá zhruba 2,75 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Cyprus zaviedol prísnu kontrolu pohybu kapitálu, aby zabránil odlevu hotovosti do zahraničia. IHS Global Insight však očakáva, že ostrovný štát bude postupne nútený uvoľniť terajšie obmedzenia a v dôsledku toho značná časť klientov presunie svoje peniaze do iných krajín. Cyperský minister financií Michael Sarris dnes pre britskú rozhlasovú stanicu BBC povedal, že kontrola pohybu kapitálu je záležitosťou "týždňov".

Harrison tiež pripomína, že banky na ostrove sú zatvorené a väčšina obchodov a podnikov vyžaduje od zákazníkov platby v hotovosti. To znepríjemňuje život nielen obyvateľom krajiny, ale začína to mať negatívny vplyv aj na ekonomiku. Čoraz viac dodávateľov už totiž požaduje aj od firiem hotovosť za svoje produkty, pretože sa nemôžu dostať k peniazom v bankách a firmám už hotovosť dochádza. Aj to je ďalší zo série signálov, ktoré poukazujú na zhoršovanie situácie v cyperskej ekonomike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu