Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Bohatí Cyperčania prídu o tisíce, zvyšné peniaze zostanú zmrazené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Majitelia veľkých vkladov v najväčšej cyperskej banke Bank of Cyprus prídu z vkladu presahujúceho 100.000 eur o 37,5 percenta uloženej sumy. Namiesto týchto peňazí dostanú akcie banky, potvrdila dnes cyperská centrálna banka.

Zvyšné peniaze zostanú zmrazené a aké vyššie straty nakoniec dosiahnu, bude záležať na situácii banky. Podľa niektorých odhadov môžu dosiahnuť až 60 percent.

Zo zvyšnej sumy nepoisteného vkladu nad 100.000 eur bude 40 percent úročených, sporitelia však k tejto sume budú mať prístup až vo chvíli, kedy sa začne banke dariť. 22,5 percenta vkladu nebude ani úročených a v prípade, že bude situácia zlá, prídu sporitelia zrejme aj o časť týchto peňazí.

Peniaze z vkladov, ktoré budú premenené na akcie, môžu teoreticky sporitelia získať späť. Teraz však akcie nemajú takmer žiadnu hodnotu a nie je isté kedy dosiahnu hodnotu, ktorá bude zodpovedať stratám vkladov, prípadne či to vôbec niekedy bude, upozorňujú agentúry AP a Reuters.

Cyprus zápolí s finančnou krízou. Vláda a banky musia prijímať bolestné opatrenia, aby vyhoveli podmienkam pomoci ohrozenému bankovému sektoru, ktorú pred týždňom prisľúbili krajiny eurozóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu