Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Cyprus mieri k bankrotu: Parlament neschválil zdaňovanie celoživotných úspor!

Demonštrácie na Cypre Zobraziť galériu (5)
Demonštrácie na Cypre (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Cyperský parlament v utorok večer odmietol návrh zdaniť vklady v bankách, k čomu sa pôvodne zaviazala cyperská vláda konajúca pod tlakom zlej ekonomickej situácie a snahy získať zahraničnú finančnú pomoc. Cyperskí poslanci však dohodu nepodporili, keď proti bolo 36 z nich a 19 sa zdržali.

Urobili tak v reakcii na pobúrenie verejnosti, ktorá cez víkend začala vyberať svoj vklady z bánk. Svoju nespokojnosť prišli v utorok vyjadriť aj pred budovu parlamentu, kde sa zišli tisíce ľudí. Tí na výsledok hlasovania reagovali s veľkou radosťou. Podľa tamojších médií sa vláda teraz bude pokúšať zmeniť podmienky dohody s medzinárodnými veriteľmi alebo hľadať iné riešenie nepriaznivej situácie.

Demonštrácie na Cypre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

K zdaneniu bankových vkladov sa počas víkendu zaviazala cyperská vláda v rámci medzinárodnej dohody o úverovom programe pre ostrovnú krajinu. Oznámenie, že Nikózia v rámci plnenia podmienok finančnej pomoci uvalí špeciálnu daň na vklady, porušilo nepísané pravidlo, podľa ktorého sú úspory fyzických osôb nedotknuteľné.

Cyperčania nato vyprázdnili bankomaty v krajine, finančné a akciové trhy zareagovali poklesom a investori vyjadrili obavy, že takýto precedens by mohol opäť rozpútať upokojujúcu sa finančnú krízu v eurozóne. Podľa sobotňajšej dohody s Bruselom by sporitelia, ktorí majú v bankách našetrených menej ako 100 tis. eur, prišli o 6,75 percenta svojich vkladov, čím by sa prakticky zrušilo ručenie štátu za úspory do tejto sumy. Vklady nad 100 tis. eur sa majú zdaniť sadzbou 9,9 percenta.

Demonštrácie na Cypre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Aktualizované

Správa, že poslanci zamietli zdanenie bankových vkladov, vyvolala v uliciach Nikózie vlnu nadšenia.Európska centrálna banka (ECB) vydala iba stručné stanovisko, že rešpektuje rozhodnutie cyperského parlamentu. Grécka vláda rtaktiež vyjadrila podporné stanovisko cyperskej demokratickej voľbe. Podľa niektorých zdrojov má Cyprus peniaze iba do konca mája. "Stojíme pred neriadeným bankrotom," povedal jeden z vládnych poslancov.

Cyprus už hľadá pomoc v Rusku

Cyperský minister financií Michalis Sarris odletel večer do Moskvy. Ruskí podnikatelia majú na Cypre uložené tri miliardy eur. Preto práve Rusko údajne rokuje o odkúpení dvoch zadlžených bánk.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu