Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kríza na Cypre: Nedostatok liekov a benzínu!

Demonštranti na Cypre protestovali proti mimoriadnemu bankovému odvodu
Demonštranti na Cypre protestovali proti mimoriadnemu bankovému odvodu (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Na Cypre kvôli bankovej kríze viazne zásobovanie liekmi a prejavovať sa začína aj nedostatok benzínu. Mnoho čerpacích staníc a niektoré supermarkety navyše neprijímajú kreditné karty. Banky na stredomorskom ostrove totiž zostávajú zatvorené po tom, čo EÚ krajine minulý týždeň ponúkla pomoc podmienenú zdanením bankových vkladov.

Cyperský parlament záchranný program EÚ v utorok odmietol a tamojší politici o riešení vzniknutej situácie ďalej rokujú. Banky však zostávajú zatvorené v obavách pred hromadným vyberaním vkladov a kríza sa začína prejavovať v každodennom živote.

Hoci ešte fungujú bankomaty, mnoho ľudí si už nemá čo vybrať, pretože bankové prevody sú blokované a ľuďom na účty nechodia mzdy. "Rozbili sme synovo sporiace prasiatko, aby sme mohli nakúpiť potraviny," povedala agentúre DPA žena v domácnosti Máira Stylian.

Podľa zväzu lekárnikov sa už niekoľko dní nedovážajú lieky. "Ak banky do budúceho utorka neotvoria, budeme čeliť nedostatku," uviedli vo vyhlásení lekárnici.

Predseda združenia pracovníkov benzínových púmp v prístavnom meste Larnaka Andreas Joanne vyhlásil, že väčšina benzíniek by cez víkend mohla zavrieť svoje prevádzky. Nemajú totiž peniaze na nákup ďalších zásob.

Cyperská centrálna banka oznámila, že problémové bankové domy zostanú zatvorené aj dnes aj v piatok. V pondelok je na Cypre štátny sviatok, a tak sa banky otvoria najskôr v utorok.

Vyhlásenie Európskej centrálnej banky, že môže pomoc cyperským bankám zaručiť len do pondelka, vyvolala na ostrove prvú panickú reakcie. Desiatky ľudí dnes obliehajú bankomaty, aby si ešte vybrali niekoľko bankoviek.

Nový záchranný plán, o ktorom dnes rokujú cyperskí politici, počíta so vznikom dlhopisového fondu aj využitím peňazí v dôchodkových poisťovniach a prostriedkov cirkvi a ďalších inštitúcií. Zdanenie by sa týkalo len vkladov nad 100.000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu