Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Cyprus pripravuje plán B: EÚ stráca trpezlivosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Cyperská vláda zvažuje znárodnenie dôchodkových fondov a prikázala bankám neotvárať pobočky do budúceho týždňa v snahe zabrániť finančnému chaosu, ktorý vznikol po odmietnutí podmienok medzinárodnej finančnej pomoci. Krízové rozhovory politických špičiek v Nikózii majú pokračovať aj vo štvrtok.

Cyperský parlament v utorok prekvapivo zamietol vládny návrh jednorazového zdanenia bankových vkladov výmenou za finančnú injekciu od medzinárodných inštitúcií vo výške 10 miliárd eur. Vláda teraz hľadá alternatívne riešenie, aby sa vyhla štátnemu bankrotu, neistota však už otriasa dôverou investorov v eurozónu a zvýšila politické napätie medzi EÚ a Ruskom.

Únia sa správa ako "slon v porceláne", povedal pred stretnutím s delegáciou Európskej komisie ruský premiér Dmitrij Medvedev a prirovnal Európou navrhované opatrenia ku konfiškáciám z éry Sovietskeho zväzu. Navrhované zdanenie vkladov je citlivé pre Rusko aj Cyprus, keďže mnohí ruskí občania majú v bankách na Cypre uložené veľké sumy peňazí a v prípade hroziaceho zdanenia hrozí odliv ich financií z krajiny.

Predstavitelia EÚ však v stredu prejavovali skôr frustráciu než pochopenie. Je férové očakávať od tých, ktorých úspory presahujú bežný limit štátnej záruky v EÚ na úrovni 100-tisíc eur, aby sa podieľali na záchrane krajiny, povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Európska centrálna banka (ECB) vystupňovala tlak vyhlásením, že ak Cyprus nebude ochotný rýchlo splniť podmienky finančnej pomoci, nebude môcť jeho bankám poskytovať núdzovú likviditu.

"Môžeme ju poskytovať iba solventným bankám a nedá sa predpokladať, že banky na Cypre bez skorej rekapitalizácie ostanú solventné," povedal v rozhovore novinárom hlavný vyjednávač ECB na Cypre Jörg Asmussen. "Neexistuje povinnosť prijať pomoc. Cyprus má samozrejme možnosť žiť so svojimi chybami," dodal poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski. Predstava, že by jeden z členov menovej únie zbankrotoval, však podnecuje obavy o dôveru v eurozónu ako takú.

Cyperský prezident Níkos Anastasiádes v stredu predsedal viacerým stretnutiam s lídrami politických strán, ministrami a predstaviteľmi trojky medzinárodných veriteľov. Pripravuje sa "plán B", informovala v stredu vláda s tým, že ako možné opatrenia sa zvažujú znárodnenie dôchodkových fondov firiem so štátnou účasťou, v ktorých sú 2 až 3 miliardy eur, emisiu núdzových dlhopisov prepojených na budúce zisky z ťažby zemného plynu, ako aj oživenie návrhu na zdanenie bankových vkladov, i keď v miernejšej forme. Minister financií Michális Sarrís predĺžil svoj pracovný pobyt v Moskve.

Zatiaľ sa však s jeho ruským kolegom Antonom Siluanovom na "ničom konkrétnom" nedohodli, povedal Sarrís. Podľa ruských predstaviteľov však žiadal o pôžičku vo výške 5 miliárd eur, ako aj o predĺženie splatnosti a zníženie úrokovej sadzby na existujúci úver vo výške 2,5 miliardy eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu