Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Merkelová: Cyperský bankový sektor je v súčasnej podobe neudržateľný

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecko má záujem nájsť riešenie pre Cyprus, no najskôr sa musí prijať vhodný plán na vyriešenie problému príliš veľkého bankového sektora, povedala dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová.

V tejto súvislosti dodala, že vzhľadom na veľkosť bankového sektora je logické, že sa od sporiteľov s veľkými vkladmi očakáva ich účasť na pomoci bankám. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Podmienku záchranného balíka pre Cyprus v celkovej hodnote 10 miliárd eur, ktorou bolo zdanenie všetkých vkladov v bankách, teda aj vkladov drobných sporiteľov, cyperský parlament v utorok (19. 3.) neschválil. Merkelová toto rozhodnutie prijala s poľutovaním, no dodala, že ho rešpektuje.

Podľa nej Nemecko teraz počká, aký alternatívny návrh Cyprus budúcim medzinárodným veriteľom predloží. Nikózia bude musieť v dohľadnom čase s niečím prísť, inak krajine hrozí bankrot. V tomto smere nemecká kancelárka dodala, že "pre Cyprus bude dôležité do budúcnosti dosiahnuť udržateľnosť bankového sektora". Upozornila, že "v súčasnosti je cyperský bankový sektor neudržateľný".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu