Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rozvoj cyklistiky: Rezort vnútra sa obáva nárastu krádeží bicyklov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Rozvoj cyklistickej dopravy a cykloturistiky môže so sebou priniesť aj vyšší počet krádeží bicyklov. Najmä pri oneskorenom dobudovaní stojanov, kde by si mohli ľudia svoje bicykle uzamknúť.

Takéhoto scenára sa obáva ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Do Národnej stratégie rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky na Slovensku preto navrhuje zapracovať aj zmienku o potenciálnych rizikách rozvoja tohto druhu dopravy.

 "Z nášho pohľadu by mohlo dôjsť pri masívnom presadzovaní cyklistiky ako subsystému dopravy, bez dostatočného a včasného upozorňovania verejnosti na riziká, k zvýšeniu majetkovej kriminality," uviedol rezort vnútra v pripomienke k tomuto materiálu. Cyklostratégiu vypracovalo ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) a poslalo ju do medzirezortného pripomienkového konania.

V rámci neho sa k stratégii vyjadril aj rezort financií. Tomu sa nepozdáva návrh na vytvorenie pozície národného cyklokoordinátora a regionálnych cyklokoordinátorov, ktorí by dbali o rozvoj cyklistiky. "Uvedené odporúčame zvážiť vzhľadom na to, že ich činnosť si vyžiada zabezpečenie zvýšených výdavkov z príslušných rozpočtov," odôvodnili financmajstri.

Ministerstvo dopravy totiž v Cyklostratégii navrhuje vytvorenie pozície národného cyklokoordinátora, ktorý by mal dvoch spolupracovníkov. Pomáhať by mu mali aj ďalší ôsmi regionálni cyklokoordinátori. Predpokladané ročné náklady na všetkých 11 ľudí sú vo výške 262.000 eur.

Únia miest Slovenska zase navrhuje zvýšiť bezpečnosť cyklistov ako zraniteľných účastníkov cestnej premávky. Preto v pripomienke k Cyklostratégii odporúča zaviesť zákonom povinnosť, aby mal každý bicykel stabilné, nie blikajúce, predné biele svetlo. Zároveň aj červené zadné svetlo a "zvonček" teda, zvukové výstražné zariadenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu