Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Cyklisti, toto vás bude zaujímať: Každý rok pribudne 125 km cyklotrás

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRENČÍN – V nasledujúcich troch rokoch by na Slovensku malo vzniknúť každý rok asi 125 kilometrov cyklistických a cykloturistických trás, ktoré by mali spolu stáť asi 45 miliónov eur.

Počas dnešnej prezentácie Národnej stratégie rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v Slovenskej republike to v rámci druhého ročníka výstavy cestovného ruchu Region tour Expo v Trenčíne povedal Peter Klučka z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR.

„Cyklisti na Slovensku ťahajú zatiaľ v doprave za kratší koniec. Naším zámerom je, aby ročne natieklo cez projekt do budovania cyklotrás okolo 10 miliónov eur. V rámci integrovaného regionálneho programu je vôľa podporiť rozvoj cyklistickej dopravy. Dôraz bude kladený predovšetkým na jednotlivé samosprávne kraje, mestá a obce, ktoré budú prijímateľmi tejto finančnej pomoci.  V žiadnom prípade to nebude rozdeľované z centrálnej úrovne ministerstva,“ doplnil Klučka.

Pripomenul, že v porovnaní s okolitými štátmi nie je na tom Slovensko v cyklodoprave dobre. Česká republika má podľa neho národnú stratégiu rozvoja cyklistickej dopravy už deväť rokov a momentálne je vo vláde ČR návrh na jej aktualizáciu, ktorá je zameraná na osvetu, vzdelávanie a marketing. „U nás je počet cyklistov pohybujúcich sa na cestách asi 1,5 percenta, v Česku je to okolo päť až šesť percent, o Nemecku ani nehovoriac. Tam je to číslo už dvojciferné a blížia sa k nemu aj Maďarsko a Poľská republika,“ priblížil Klučka.

Príprava Národnej stratégie rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v SR trvala podľa neho približne rok. Pozitívom je, že to nie je úradnícky materiál, ale vznikol na základe myšlienok a nápadov rôznych organizácií, cykloklubov. „Ja som optimista, prijatie Národnej stratégie rozvoja cyklistickej dopravy je dobrým signálom pre napredovanie a rozvoj cyklistickej dopravy a cykloturistiky na Slovensku,“ uzavrel Klučka.

Dnešný seminár Národná stratégia rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v Slovenskej republike bol súčasťou sprievodného programu medzinárodnej výstavy cestovného ruchu Region tour Expo, ktorý dnes otvorili na trenčianskom výstavisku Expo Center a potrvá do nedele 17. mája. Produkty cestovného ruchu na ňom prezentuje viac ako 60 vystavovateľov zo Slovenska, Českej republiky, Talianska, Ukrajiny a Portugalska  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu