Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Oprášime bicykle? Do roku 2020 možno pribudne až 1000 km cyklotrás

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Do roku 2020 by mohlo na Slovensku vzniknúť 1000 kilometrov (km) nových ciest pre cyklistov. Ročne to tak predstavuje vybudovanie 125 km cyklostrás vo všetkých slovenských mestách.

Takéto sú zámery ministerstva dopravy, ktoré rezort predstavil v Národnej stratégii rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v Slovenskej republike. Cyklostratégia sa práve nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) pritom odhaduje, že v roku 2014 dosiahnu náklady na niektoré opatrenia Cyklostratégie takmer 13 miliónov eur. Z toho by malo na segregované cyklocesty v mestách ísť 10 miliónov eur a počíta sa s vybudovaním 40 km takýchto ciest. Zároveň majú putovať viac ako dva milióny eur na cyklopruhy a cyklokoridory na už existujúcich cestách. Tých sa má spraviť 85 km. Tiež sa má vyznačiť 800 km nových cykloturistických trás, čo predstavuje náklady 160.000 eur.

V roku 2015 si pritom Cyklostratégia vyžiada podľa odhadov náklady vyše 15 miliónov eur a v roku 2016 to bude viac ako 17 miliónov eur. Na Slovensku je pritom v súčasnosti vyznačených 530 cykloturistických trás v celkovej dĺžke vyše 10.000 kilometrov. O sieť cyklotrás sa stará 74 subjektov, prevažne sú to však občianske združenia.

Najviac cyklotrás je vyznačených v horskom alebo lesnom prostredí Žilinského a Banskobystrického kraja. Oba stredoslovenské kraje dominujú aj dĺžkou cyklotrás. V každom kraji je vyše 2000 kilometrov a spolu ponúkajú 43 % z celkovej dĺžky na území celého Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu