Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nemecko si budúci rok požičia najmenej za 40 rokov

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká vláda chce krajinu v roku 2014 zaťažiť novými úvermi vo výške len 6,4 mld. eur, čo bude najnižšia suma za posledných 40 rokov. V roku 2015 by chcela dokonca hospodáriť bez potreby ďalšieho zadlžovania. Vyhlásil to v pondelok predstaviteľ nemeckého ministerstva financií, ktorý si neželal byť menovaný.

Stredopravá koalícia v Berlíne od roku 2009 udržiava výdavky na úrovni približne 300 mld. eur ročne. Vďaka neustále klesajúcej nezamestnanosti sa však dvíhajú daňové príjmy a predpokladá sa, že vyššou sumou do rozpočtu prispeje aj centrálna banka.

"Vďaka rozpočtovej disciplíne koalícia robí veľké kroky vpred. Naše výdavky sú stabilné a vyššie príjmy využijeme na to, aby sme znížili mieru zadlžovania," vyhlásil hovorca Merkelovej strany CDU pre rozpočet Norbert Barthle. Celkový dlh Berlína po desaťročiach zadlžovania dosiahol 1,3 bil. eur, čo je o tretinu viac, ako stanovuje strop EÚ na úrovni 60 % HDP. "Od roku 2015 chceme začať naše dlhy splácať," povedal rozpočtový expert koaličnej strany FDP Otto Fricke.

Z celkovej požičanej sumy viac ako 6 mld. eur by pritom malo ísť 4,3 mld. eur na posledný hotovostný príspevok, ktorý má podľa zmluvy Nemecko vložiť do eurovalu. Plán nových pôžičiek, ktorý má kabinet Angely Merkelovej schváliť v stredu, počíta v roku 2016 s rozpočtovým prebytkom vo výške 5 mld. eur a v roku 2017 dokonca 9,4 mld. eur.

Demonštruje tak, ako dobre na tom sú nemecké štátne financie v porovnaní s partnermi krajiny v EÚ. Keďže kríza sa Nemecka dosiaľ prakticky nedotkla, úrokové sadzby klesli na rekordne nízke úrovne a pre vládu sú tak úvery oveľa lacnejšie. Vďaka tomu Berlín očakáva, že budúci rok bude môcť znížiť výdavky na úroky o 4 mld. na 31 mld. eur. Opozícia však vládu kritizuje, že dobrá hospodárska situácia je vykúpená využívaním rezerv fondu sociálneho poistenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu