Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemecko varuje: Dlhová kríza sa ešte neskončila!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Popredné nemecké ekonomické inštitúty majú obavy z vývoja v roku 2013. Šéf Rýnsko-vestfálskeho inštitútu pre výskum ekonomiky (RWI) Christoph Schmidt varuje, že kríza eurozóny sa ešte ani zďaleka neskončila. Prezident zväzu nemeckých zamestnávateľov BDA Dieter Hundt zasa tvrdí, že dlhová kríza stále visí nad Európou ako Damoklov meč, informoval o tom internetový portál nemeckého týždenníka Der Spiegel.

Nemeckí ekonómovia varujú, že európska dlhová kríza stále predstavuje veľké riziko ohrozujúce ekonomiku. "Dlhová kríza sa ešte nevyriešila," uviedol Schmidt. Európska centrálna banka (ECB), ktorá v auguste oznámila program nákupu dlhopisov krízou zasiahnutých krajín eurozóny, podľa Schmidta len dala krajinám čas na nadýchnutie a riešenie problémov. Kríza sa však môže kedykoľvek vyostriť.

RWI očakáva v roku 2013 len slabý rast. Nemecký hrubý domáci produkt (HDP) by sa mal zvýšiť o 0,3 %. Rámcové podmienky sú však stále solídne, myslí si Schmidt. "Financovanie je lacné a situácia na trhu práce je dobrá. Takže šance na oživenie ekonomiky v priebehu roka 2013 nie sú zlé."

Podľa Schmidta, ktorý je ekonomickým poradcom vlády, Berlín musí pri riešení dlhovej krízy odolať tlakom na príliš rýchle vytvorenie bankovej únie a prevzatie ručenia za dlhy bez zodpovedajúceho konsolidačného úsilia a štrukturálnych reforiem.

Aj ekonóm mníchovského ekonomického inštitútu Ifo Kai Carstensen varuje, že môže kedykoľvek opäť prísť k eskalácii dlhovej krízy. Obáva sa, že v priebehu roka vzniknú ďalšie záchranné mechanizmy a "vlastná zodpovednosť bude ešte menšia ako doteraz". Vláda kancelárky Angely Merkelovej podľa neho musí tvrdšie než doteraz presadzovať princíp vlastnej zodpovednosti.

Prezident zväzu nemeckých zamestnávateľov BDA Dieter Hundt síce varuje, že dlhová kríza visí "nad Európou ako Damoklov meč", ale neobáva sa, že nemeckú ekonomiku čaká ďalšia kríza. "Som presvedčený, že my v Nemecku nezažijeme recesiu a že tempo rastu ekonomiky v roku 2013 dosiahne približne tohtoročné tempo."

Spolková vláda očakáva, že nemecká ekonomika v roku 2013 vzrastie o 0,8 %, a nemecká centrálna banka počíta s tempom rastu na úrovni 0,4 %. Informoval o tom portál spiegel.de.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu