Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Španielsko potrebuje ďalšie pôžičky: Chce predať dlhopisy za 121,3 miliardy eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielsko plánuje tento rok predať dlhopisy za vyššiu hodnotu než v roku 2012, čím potvrdilo nedávne odhady ekonómov, že krajina si tento rok bude musieť oproti minulému roku požičať viac. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ministerstvo financií najnovšie stanovilo predbežný cieľ na predaj dlhopisov v tomto roku na úrovni 121,3 miliardy eur. To je o 7,6 % viac, než predstavovala celková hodnota predaných dlhopisov v roku 2012 vrátane priameho predaja a financií pre regionálne vlády, ktoré boli odstrihnuté od dlhopisových trhov. "Rok 2013 bude pre španielske ministerstvo financií veľmi náročný," uviedlo ministerstvo. Ako dodalo, odhadovaná hodnota pôžičiek je veľmi vysoká.

Naplnili sa tak odhady ekonómov, ktorí koncom minulého roka uviedli, že Madrid si napriek pôvodným prognózam bude musieť požičať tento rok viac. Španielska vláda pôvodne informovala, že v roku 2013 si požičia na dlhopisových trhoch asi 90,4 miliardy eur, pričom v roku 2012 zrealizovala verejné aukcie, v rámci ktorých predala dlhopisy zhruba za 97 miliárd eur. Ďalších 16 miliárd eur získal Madrid v rámci priameho predaja. Španielsko tak predalo v roku 2012 dlhopisy celkovo za 113 miliárd eur, pričom vláda pôvodne počítala iba s 86 miliardami eur.

"Španielsko bude pravdepodobne musieť túto hodnotu (97 miliárd eur) ešte zvýšiť, zatiaľ čo v prípade Nemecka, Talianska, Francúzska, Holandska a Belgicka sa očakáva, že hodnota predaných dlhopisov v roku 2013 klesne," povedal koncom decembra pre agentúru Bloomberg Achilleas Georgolopulos z banky Lloyds. Analytik odhaduje, že Madrid by mohol v roku 2013 predať dlhopisy (v rámci verejných aukcií) zhruba za 110 miliárd eur. "Takýto vývoj by mohol zvýšiť tlak na Španielsko a nakoniec ho prinútiť požiadať o celkovú zahraničnú pomoc," dodal Georgolopulos.

Španielsky premiér Mariano Rajoy bude podľa analytikov robiť všetko preto, aby sa vyhol politicky problematickej žiadosti o medzinárodnú pomoc, no podľa ministra financií Íniga Fernándeza de Mesu zatiaľ žiadne jednoznačné rozhodnutie v tejto veci nepadlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu