Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Odborníci varujú: V Nemecku rastie chudoba!

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Odborníci na chudobu varujú, že počet zamestnancov Nemecku, ktorí sú "uväznení v pasci nízkeho príjmu", stúpa, čo deje sa aj napriek reputácii krajiny ako ekonomického motora.

Úroveň chudoby sa roky pohybovala na úrovni 14-16 percent a počet "chudobných pracujúcich" vzrástol, vyhlásila v utorok nemecká celoštátna Rada pre chudobu, zložená z charít a odborov.

V západnej časti krajiny takmer jeden zo štyroch pracujúcich poberá nízku mzdu na úrovni 9,50 eura na hodinu; vo východnej je to len sedem eur na hodinu. Takmer 1,4 milióna ľudí ale zarába menej ako šesť eur na hodinu. Rada obviňuje konzervatívnu vládu kancelárky Angely Merkelovej zo sklamania nemeckých chudobných a žiada zavedenie minimálnej mzdy a viac štátnej pomoci v oblasti sociálneho bývania.

Príspevky v nezamestnanosti by sa pre slobodného človeka mali zvýšiť z 374 eur na 420 eur. Rada chce pre rodiny v núdzi ďalšie benefity, napríklad školské obedy zdarma pre deti z chudobných rodín. Približne 7,6 milióna ľudí - 9,3 percenta obyvateľstva - sa spolieha na benefity od štátu, aby vôbec prežili, poznamenáva k tomu tlačová agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu