Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Grécko ide cestou privatizácie: Tendre na prístavy a rafinériu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécko plánuje začať tender na predaj alebo prenájom štátneho majetku, vrátane najväčšej rafinérie v krajine a dvoch veľkých prístavov. Vyhlásil to v utorok šéf gréckej privatizačnej agentúry HRADF Yannis Emiris.

Tento plán je tak súčasťou druhej vlny privatizácie po tom, ako krajina v rámci prvej vlny ohlásila šesť projektov, ktorých kompletizácia sa očakáva na začiatku budúceho roka. "Máme niekoľko veľmi významných aktív a tendre odštartujeme počas nasledujúcich niekoľko mesiacov,“ povedal Emiris.

Atény plánujú vypísať tender na predaj podielu v rafinérii Hellenic Petroleum, dvoch jej najväčších prístavov Pireus a Thessaloniki, druhej najväčšej vodárenskej spoločnosti v Grécku Thessaloniki Water a v podniku Larco, ktorý je jedným z najväčších producentov niklu na svete. Krajina chce tiež nájsť investorov pre letisko v Aténach, diaľnicu Egnatia a viaceré menšie regionálne letiská a prístavy.

Privatizácia je kľúčovou pre snahy Grécka o splatenie dlhu a odvrátenie bankrotu. V rámci podmienok plnenie mimoriadnej pomoci od EÚ a Medzinárodného menového fondu by mali Atény získať do roku 2015 z privatizácie 19 mld. eur a do roku 2020 sumu 50 mld. eur. Grécko už však teraz nesplnilo niekoľko cieľov, ktoré súvisia príjmami. Od prvého úverového programu, ktoré získalo v máji 2010, doposiaľ z predaja štátneho majetku získalo iba 1,6 mld. eur. Dôvodom bola neochota predchádzajúcich vlád predávať štátne aktíva, politická nestabilita a malý záujem investorov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu