Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neskutočná správa od Španielska: Možno budeme potrebovať až 300 miliárd!

Luis De Guindos
Luis De Guindos (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Španielsko prvýkrát pripustilo, že môže potrebovať pomoc od EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF) v sume 300 mld. eur, a to v prípade, ak sa jeho náklady na požičiavanie si na trhu budú aj naďalej nachádzať na neudržateľnej úrovni.

Povedal to v piatok pre agentúru Reuters nemenovaný predstaviteľ eurozóny. Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos hovoril o tejto téme so svojím nemeckým náprotivkom Wolfgangom Schäublem na stretnutí v Bruseli minulý utorok po tom, ako sa výnosy zo španielskych vládnych dlhopisov vyšplhali na 7,6 %, tvrdí ďalej zdroj.

Schäuble však údajne povedal španielskemu ministrovi hospodárstva, že nie je ochotný hovoriť o pomoci pred tým, ako nadobudne účinnosť Európsky mechanizmus pre stabilitu (ESM). "De Guindos hovoril o plnom úverovom programe v sume 300 mld. eur, Nemecko však myšlienka okamžitej pomoci veľmi nenadchla,“ povedal nemenovaný zdroj. "Rozhodnutie nepadne, pokiaľ nebude fungovať ESM. Keď bude fungovať, uvidíme, kde sa nachádzajú náklady na požičiavanie si na trhu pre Španielsko, a potom sa k záležitosti možno vrátime,“ dodal. Španielsko už požiadalo o pomoc do 100 mld. eur pre svoj bankový sektor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu