Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Odvod za poistencov štátu by sa mal zvýšiť na 4,32 percenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Odvod za poistencov štátu sa po nadobudnutí účinnosti novely zákona o zdravotnom poistení zvýši na 4,32 percenta a bude sa vyplácať do konca roka 2012. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Jozefa Valockého (Smer-SD) k novele zákona o zdravotnom poistení Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorý umožní rozpustiť rezervu zo štátneho rozpočtu vo výške 50 mil. eur na prekrytie nedostatku zdrojov v zdravotníctve na vyššie platy sestier a lekárov.

Peniaze teda dorazia prostredníctvom vyšších platieb za poistencov štátu zdravotným poisťovniam a následne poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v druhom polroku. Pozmeňujúci návrh Valockého v stredu schválil parlamentný výbor pre zdravotníctvo.

Predložená právna norma ďalej zavádza možnosť odvolať predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a členov správnej rady úradu vládou na návrh ministerstva aj z iných dôvodov, než vymenúva zákon. Valockého pozmeňujúci návrh mení aj to, k existujúcim možnostiam pripája odvolanie v prípade, "ak úrad neplní úlohy podľa zákona", alebo "z iných závažných dôvodov, najmä v prípade konania, ktoré vyvoláva, alebo je spôsobilé vyvolať pochybnosti o osobnostných, morálnych alebo odborných predpokladoch na výkon jeho funkcie.“.

Členovia parlamentného výboru pre zdravotníctvo podporili aj pozmeňujúci návrh poslankyne za Smer-SD Emílie Müllerovej, podľa ktorej zdravotné poisťovne nebudú musieť oznamovať poistencom výšku preplatkov alebo nedoplatkov do päť eur poštou, ale budú tak môcť urobiť elektronickou formou. Preplatky a nedoplatky do päť eur sa totiž nezúčtovávajú, iba oznamujú. Zdravotné poisťovne by tak mali ušetriť asi 416 tis. eur, ktoré dajú na poštovné a spotrebný materiál.

Podporu zdravotníckeho výboru získal aj pozmeňujúci návrh Vladimíra Baláža. Zavádza sa ním pojem koncová sieť poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí v rámci verejnej minimálnej siete poskytovateľov poskytujú špecializovanú zdravotnú starostlivosť na príslušnom spádovom území. Koncovú sieť poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti tvoria poskytovatelia ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí majú pre štát strategický význam a ktorí zabezpečujú poskytovanie štátom garantovanej zdravotnej starostlivosti aj s prihliadnutím na bezpečnosť štátu. Ide o zdravotnícke zariadenia, na ktoré má ministerstvo zdravotníctva operatívny dosah, na základe čoho štát dokáže garantovať činnosť týchto zdravotníckych zariadení aj v mimoriadnych situáciách, a tým zabezpečiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti občanom.

Novela zákona o zdravotnom poistení zavádza do mechanizmu prerozdeľovania poistného nový parameter, prediktor chorobnosti. Podľa nového prerozdeľovacieho vzorca by štátna VšZP získala ročne na poistnom viac o 30 miliónov eur, poisťovňa Dôvera by prišla o 21,1 milióna eur a zdravotná poisťovňa Union o deväť miliónov eur. Právna norma zároveň nanovo definuje preukazovanie platobnej schopnosti. Uvoľnia sa tak milióny eur zo štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktoré bude môcť naliať do systému.

"Som presvedčená o tom, že kroky, ktoré podnikáme, sú dobre pripravené a určite sme nešli do žiadneho rizika. Ide o veci, ktoré boli pripravené, vyskúšané a myslíme si, že prinesú pokrok nielen finančný ale aj systémový," povedala na margo novely ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Parlament bude o návrhu Richarda Rašiho rozhodovať na schôdzi, ktorá sa začína 19. júna. Účinnosť by novela mala po schválení a podpísaní prezidentom nadobudnúť dňom vyhlásenia v zbierke zákonov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu