Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nekalý nábor poistencov: Dôvere hrozí pokuta takmer 170 000 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pokiaľ by sa preukázal nekalý nábor poistencov zo strany zdravotnej poisťovne Dôvera, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) by jej mohol uložiť pokutu do výšky takmer 170.000 eur.

Podanie podnetu na súkromnú poisťovňu pre nekalý nábor minulý týždeň avizovala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. "Zatiaľ sme podnet VšZP ani žiadnej inej poisťovne nedostali. Ak bude úradu podnet doručený, bude sa ním zaoberať," povedala hovorkyňa úradu Radoslava Muchová.

Priblížila, že zdravotná poisťovňa podľa zákona nesmie pri svojej propagácii poskytovať nepravdivé alebo zavádzajúce informácie, a ponúkať výhody, ktorých poskytnutie nevie zaručiť, vykonávať nábor poistencov na základe mandátnych zmlúv alebo zmlúv o sprostredkovaní za peňažnú odplatu alebo za nepeňažnú odmenu, a prijatie a potvrdenie prihlášky na verejné zdravotné poistenie poskytnúť poistencovi peňažnú odplatu, nepeňažnú odmenu výhod nemá poistenec nárok na základe verejného zdravotného poistenia.

"Každý poistenec má právo podať prihlášku v zdravotnej poisťovni podľa svojho vlastného výberu. Každý môže porovnať ponuky jednotlivých poisťovní a posúdiť, ktorá mu najviac vyhovuje," pripomenula Muchová. Zdôraznila, že pokiaľ je poistenec iniciatívne oslovený ohľadom zmeny poisťovne, mal by si takúto zmenu rozmyslieť a nepodpisovať nič unáhlene. Zmeniť poisťovňu možno do konca septembra. "Takže každý má čas si zvážiť, či je zmena pre neho výhodná, či napríklad jeho lekári majú s touto poisťovňou uzavreté zmluvy a podobne," doplnila.

Všeobecná zdravotná poisťovňa minulý týždeň informovala, že zaznamenala viacero prípadov nekalého náboru poistencov, pričom poukázala na prípad z Trnavy, kde mal ich klientke niekto oznámiť automatické prepoistenie do Dôvery. Tá reagovala, že vždy dbá na korektný prístup a že v danej chvíli nemá o prípade dostatok informácií na to, aby vedela či ide o nekalý nábor alebo nepodložené obvinenie v snahe očierniť ju. V prípade pochybenia avizovala nápravu.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou riešil vlani dva podnety týkajúce sa nekalého náboru, oba sa týkali kampaní zdravotnej poisťovne Dôvera. Ani v jednom prípade úrad dohľadom nezistil porušenie pravidiel náboru, ako ani to, že by kampaň realizovala Dôvera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu