Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sestry sú znepokojené krokmi lekárskej komory

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) so znepokojením prijala správu, že delegáti Slovenskej lekárskej komory (SLK) schválili cez víkend na sneme v Žiline uznesenie, ktorým žiadajú parlament, vládu i ministerstvo zdravotníctva o zmenu zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier tak, aby bola zohľadnená odbornosť a náročnosť práce.

"Na objasnenie je potrebné uviesť, že v prípade mzdového ohodnotenia lekárov je stanovený rovnaký koeficient u lekára bez atestácie a s atestáciou, odhliadnuc od náročnosti vykonávaných prác. Pri mzdovom odmeňovaní sestier alebo lekárov zamestnávateľ môže motivovať zamestnancov osobným príplatkom, a tým zohľadniť náročnosť ich práce," uviedla prezidentka SK SaPA Mária Lévyová.

V prípade požadovaných zmien v oblasti odbornosti sestry SLK žiadajú, aby v prvom rade podporila zmenu kompetencií sestier a pôrodných asistentiek, ktoré by zohľadňovali ich odbornosť v súlade s nadobudnutým kvalifikačným a špecializačným stupňom vzdelania.

Následne by mohol byť zákon upravený nielen na základe návrhov SLK, ale aj v súlade s úvodnými požiadavkami komory sestier a pôrodných asistentiek, pretože pri tvorbe zákona o minimálnom mzdovom nároku ministerstvo práce vychádzalo z toho, že sestry majú stanovené rovnaké kompetencie odhliadnuc od ich kvalifikačného stupňa vzdelania a zohľadnilo sestrám a pôrodným asistentkám iba špecializačný stupeň vzdelania a certifikačnú prípravu.

"V Európskej únii sa akceptujú a oceňujú odbornosť, schopnosti, samostatnosť a roly sestier a pôrodných asistentiek ako rovnocenných členov multidisciplinárnych tímov a nastal čas, aby sa to isté dialo aj v slovenskom systéme zdravotnej starostlivosti. Je potrebné upustiť z rigidnosti vzťahov medzi jednotlivými zdravotníckymi profesiami, pretože majú negatívny vplyv na starostlivosť o pacientov," upozornila Lévyová.

Opakovane zdôraznila, že hoci si lekári vydobyli svoje mzdové nároky pred sestrami, ktoré o svojich požiadavkách vyjednávali takmer rok a čakali na prijatie zákona o minimálnom mzdovom nároku, komora sestier nikdy verejne nespochybnila a nespochybní opodstatnenosť ich požiadaviek a nedá podnet na Generálnu prokuratúru. "Rešpektujeme totiž, že rovnako ako u sestier a pôrodných asistentiek ide o výkon autonómnych, regulovaných a náročných, nosných povolaní v zdravotníctve," poznamenala prezidentka SK SaPA.

Od nového vedenia SLK sestry očakávajú skôr spoluprácu a podporu, ako vzájomné napádanie. "Spoločne by sme mali presadzovať, aby vláda a ministerstvo zdravotníctva pre naplnenie zákonov upravujúcich mzdy sestier a lekárov zabezpečili potrebné finančné zdroje, a to navýšením platieb zdravotných poisťovní. Určite by sa nám spoločnými silami podarilo dostať do systému viac peňazí. Spoločne by sme mohli urobiť viac pre našich pacientov, klientov, lekárov, sestry a iné zdravotnícke povolania, a to pri príprave obdobného zákona, upravujúceho ich mzdové odmeňovanie," zdôraznila Lévyová. Medziľudské vzťahy na pracoviskách by tak podľa jej slov fungovali podstatne lepšie, nešírilo by sa napätie a neistota v radoch zdravotníkov i pacientov.

Slovenská lekárska komora v sobotu za svojho nového prezidenta zvolila Mariana Kollára. Bývalý predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ), ktorý stál v čele protestov lekárov počas vlády Ivety Radičovej chce, aby sa pod jeho vedením o problémoch slovenského zdravotníctva nielen hovorilo, ale aby sa problémy aj riešili. SLK sa v ostatnom období prioritne zasadzovala za práva lekárov v súvislosti s nedostatkom zdrojov na platy sestier. Organizácia začiatkom mája požiadala predsedu zdravotníckeho výboru Národnej rady SR Richarda Rašiho (Smer-SD) o pozastavenie účinnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, pokiaľ parlament svojím rozhodnutím nezabezpečí finančné krytie zvýšených nákladov na platy sestier.

Začiatkom marca zasa SLK požiadala Generálneho prokurátora SR o podanie návrhu na začatie konania na Ústavnom súde SR. Ten by mal podľa SLK rozhodnúť, že zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek nie je v súlade s ústavou a súčasne pozastaviť jeho účinnosť. V sobotu na sneme SLK prijala aj uznesenie, ktorým žiadajú parlament, vládu i ministerstvo zdravotníctva o zmenu zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier tak, aby bola zohľadnená odbornosť a náročnosť práce. Kolár začiatkom apríla ešte ako člen LOZ na spoločnej tlačovej besede so zástupkyňami sestier obhajoval a podporoval ich mzdové nároky s tým, že ak nedôjde k naplneniu mzdových požiadaviek sestier, sestry a lekári zvážia spoločné nátlakové akcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu