Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Minister hospodárstva chce zlepšiť podnikateľské prostredie

Tomáš  Malatinský Zobraziť galériu (2)
Tomáš Malatinský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aj nový minister hospodárstva Tomáš Malatinský hovorí o potrebe zlepšovania podnikateľského prostredie. Podľa ministra Malatinského lepšie podmienky na podnikanie môžu zvrátiť nepriaznivý stav v zamestnanosti.

Preto na sneme Slovenského živnostenského zväzu deklaroval, že zlepšovanie prostredia pre podnikateľov bude patriť medzi priority jeho rezortu. “Snažíme odbúravať zbytočné administratívne bariéry, obmedzenia či nezmyselné povinnosti, ako napríklad vyžadovanie dokladov, ku ktorým má verejná správa prístup, a to len preto, že nie sú dobre poprepájané verejné registre,“ povedal minister.

Podľa Malatinského bude jeho ministerstvo v rámci zlepšovania podnikateľského prostredia vyvíjať tlak na znižovanie priamych nákladov vyvolaných legislatívou, ktoré si vyžadujú od podnikateľov dodatočné investície alebo výdavky na administrovanie ukladaných povinností. "Chcem aby sa Slovensko v hodnotení ratingových agentúr v prípade podnikateľského prostredia posunulo vyššie,“ konštatoval Malatinský. Bez zavádzania nových technológií a poznatkov vedy a výskumu do praxe a bez zvýšenia intenzity inovačných aktivít aj na úrovni podnikov a podnikateľov to však podľa neho pôjde veľmi ťažko.

Vládny kabinet Roberta Fica sľubuje podnikateľom nízke administratívne zaťaženie. Stabilita podnikateľského prostredia bude podľa programového vyhlásenia druhej Ficovej vlády založená najmä na jeho nízkej administratívnej zaťaženosti. Okrem nízkeho administratívneho zaťaženia by malo prispieť k zlepšeniu podnikateľského prostredia aj zlepšenie vymožiteľnosti práva. Druhá vláda Roberta Fica by chcela pre podnikateľov taktiež pripraviť zjednodušenie daňových a odvodových povinností. V rámci zlepšenia podnikateľského prostredia na Slovensku chce nová vláda zmeniť aj podmienky schvaľovania investičných stimulov pre investorov.

Zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku chcelo viacero predchodcov ministra Malatinského. Jeho predchodca Juraj Miškov pripravil aj rozsiahli program na zlepšenie podnikateľského prostredia pod názvom Singapur. Ten obsahoval vyše sto opatrení. Miškov očakával, že implementáciou jednotlivých opatrení sa mohla znížiť administratívna záťaž podnikateľov o viac ako 100 mil. eur ročne. Pre predčasné parlamentné voľby sa však z projektu podarilo realizovať asi iba tretina opatrení. Miškov pritom pripravil aj projekt Singapur 2.0, ktorý obsahoval ďalších vyše dvestodvadsať opatrení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu