Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Povolebný prieskum: Až 44 percent Slovákov je spokojných s výsledkami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Celkom 44 percent Slovákov je spokojných s tým, ako dopadli parlamentné voľby, ktoré sa konali 10. marca. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý zverejnila tento mesiac na svojom webe.

Realizoval sa zhruba v čase nástupu vládneho kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) v dňoch 2. - 10. apríla na reprezentatívnej vzorke 1028 respondentov.

Až 30 percent opýtaných vyjadrilo k výsledkom volieb neutrálny postoj a päť percent sa nevedelo vyjadriť. Nespokojní tak bol iba každý piaty Slovák. Veľké sklamanie z volieb pritom vyjadrilo len 8 percent všetkých respondentov.

Najpozitívnejšie hodnotili voľby ľudia nad 55, respektíve 65 rokov. Spokojnosť v tejto vekovej skupine sa pohybovala nad hranicou 50 percent. Pozitívne výsledky vnímali aj respondenti v obciach s 2000 až 5000 obyvateľmi a respondenti žijúci v Trenčianskom (53 percent) a v Žilinskom kraji (53 percent).

Skepticky sa na výsledky parlamentných volieb pozerali najčastejšie ľudia vo veku 25 až 34 rokov (27 percent z nich) či respondenti s vysokoškolským vzdelaním (32 percent). Nadpriemerne nespokojní boli aj oslovení zástupcovia maďarskej národnosti (37 percent), tvoriví odborní pracovníci (44 percent), podnikatelia a živnostníci (33 percent). Z politického hľadiska výsledky volieb najviac sklamali voličov SDKÚ-DS (75 percent), SMK (59 percent) a SaS (51 percent).

Prieskum tiež zisťoval postoj Slovákov k jednofarebnej vláde Smeru-SD. V tomto prípade až 35 percent opýtaných bolo presvedčených, že vláda sociálnych demokratov bez koaličného partnera bude pre Slovensko zlou voľbou. Ďalších 47 percent respondentov malo iný názor.

Parlamentné voľby 10. marca vyhral Smer-SD, ktorému svoj hlas odovzdalo 44,41 percenta voličov. Žiadnej inej strane sa nepodarilo prekročiť hranicu 9 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu