Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pozor, PN-ku môže skontrolovať aj zamestnávateľ!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pracovnú neschopnosť zamestnancov môže okrem Sociálnej poisťovne skontrolovať zo zákona aj zamestnávateľ. Ako uviedla riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová, prvých desať dní hradí PN-ku zamestnávateľ, potom príde na rad Sociálna poisťovňa.

"Ak má Sociálna poisťovňa podozrenie zo zneužívania PN, tak začína konať. Štandardne konáme na podnet zamestnávateľa, ošetrujúceho lekára, posudkového lekára, ale zohľadňujeme každý podnet, aj anonymný," uviedla Ďuriačová.

Ako však upozornila, minimálne do jedného týždňa od vystavenia tlačiva o pracovnej neschopnosti nemá poisťovňa tlačivo k dispozícii, teda nevie, kto na PN je. "Do desiatich dní od vystavenia PN by sme mohli konať v súčinnosti so zamestnávateľom. Náš posudkový lekár koná vtedy, keď zdravotná dokumentácia, nálezy, diagnóza nekorešpondujú s dĺžkou trvania PN," uzavrela Ďuriačová.

Viacerí nemocniční lekári dnes nenastúpili do práce. Niektorí bez ohlásenia a vysvetlenia, niektorí oznámili, že sú chorí. Najvážnejšia situácia je v liptovskomikulášskej nemocnici, kde bez ohlásenia nenastúpilo do služby 19 lekárov.

Od rána tam preto nefungujú oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, chirurgie a traumatológie. Vedenie nemocnice pripravuje na týchto lekárov podanie trestných oznámení. Viacerí z lekárov oboch banskobystrických fakultných nemocníc, Rooseveltovej aj detskej, ktorí sú v súčasnosti v končiacej výpovednej lehote, taktiež do práce pre chorobu neprišli. Riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Banská Bystrica Ján Nosko potvrdil, že viacerí lekári dnes oznámili, že sú akútne chorí.

"Zatiaľ sa to týka siedmich lekárov, hlavne z kliniky detskej chirurgie, kde je pre výpovede najvážnejší stav." Ďalší lekári sa dnes neobjavili na pracoviskách v nemocniciach v Trnave, Prešove a Bratislave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu