Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kapacita eurovalu sa nezvýši na 1 bilión eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Plánované zvýšenie úverovej kapacity eurovalu zatiaľ nebude také veľké, ako dúfali krajiny eurozóny.

Šéf Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) Klaus Regling dnes pred rozpočtovými expertmi Spolkového snemu (Bundestag) podľa informácií zúčastnených upozornil na to, že v súčasnosti nie je možné zvýšiť úverovú kapacitu fondu na plánovaný 1 bilión eur. Vzhľadom na výrazné zhoršenie situácie na trhu nie je možné pákovým efektom štvor- až päťnásobné zväčšenie, o ktorom uvažovali európski politici.

Euroval má ešte k dispozícii 250 miliárd eur. Táto kapacita sa mala za pomoci zapojenia súkromných investorov a štátnych investičných fondov zoštvornásobiť. Tak mal mať fond k dispozícii 1 bilión eur alebo viac. Potenciálni investori, predovšetkým z Ázie, sú však v súčasnosti zdržanliví.

Rozpočtový výbor Spolkového snemu dnes rokoval o smerniciach EFSF a modeloch jeho navýšenia. Nemecká vláda totiž potrebuje zelenú od dolnej komory parlamentu, aby mohla dokončiť rokovania na európskej úrovni. O zväčšení úverovej kapacity eurovalu budú ministri financií eurozóny rokovať v utorok (29. 11.). Informovala o tom agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu