Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Euroskupina chce urýchliť technické detaily navyšovania eurovalu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Ministri financií krajín eurozóny (euroskupina) sa dnes poobede o 17.00 h stretnú v Bruseli za účelom dosiahnutia dôraznejšieho pokroku pri navyšovaní eurovalu. Cieľom je zvýšiť hodnovernosť Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), eurovalu, na svetových trhoch ešte do konca novembra, kvôli rastúcim obavám o schopnosť Talianska čeliť hroziacej dlhovej nákaze.

Lídri eurozóny sa na summite v Bruseli dohodli na navýšení pôvodného 440-miliardového balíka EFSF, aby presvedčili finančné trhy, že vďaka tomuto fondu je možnosť na záchranu Talianska a Španielska pred dlhovou krízou. Na summite eurozóny z 26. - 27. októbra sa stanovilo, že je potreba štvor- až päťnásobne navýšiť euroval, ale technické detaily samotného procesu navýšenia zostali na pleciach ministrov financií.
      
"Pôvodné plány boli také, že technické detaily mali byť známe do konca tohto roka. Ale vládne široký konsenzus, že musíme čo najviac urýchliť finalizáciu technických detailov, pretože tlaky na trhoch po poslednom gréckom dobrodružstve silne narástli a netušíme, čo sa prihodí nabudúce," uviedla dnes agentúra Reuters slová nemenovaného diplomata EÚ. Ten pre agentúru dodal, že silnejúce tlaky na ohrozené krajiny ako Taliansko, sú obrovskou výzvou pre eurozónu a aj preto vládne zhoda v názoroch, že technické podrobnosti okolo navyšovania eurovalu musia byť známe skôr, ako v pôvodne stanovenom termíne, najradšej už do konca novembra.
      
Slovenskú republiku na zasadaní euroskupiny zastupuje minister financií Ivan Mikloš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu