Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nové aerolínie Slovakian Airlines spustia prevádzku v decembri

Nové lietadlo Slovakian Airlines Zobraziť galériu (4)
Nové lietadlo Slovakian Airlines

BRATISLAVA - Na slovenskom trhu sa začína formovať nová letecká spoločnosť, Slovakian Airlines, a. s. Dnes na bratislavské letisko priviezla svoje prvé lietadlo, a jeho kúpou tak naplnila základnú podmienku na získanie licencie a spustenie prevádzky liniek.

"Predpokladáme, že od 15. decembra by sme začali lietať," podotkol predseda predstavenstva Arnold Medzihradský.

Vysvetlil, že Slovakian Airlines bude tradičným prepravcom, nie nízkonákladovkou a do konca roka by mala mať k dispozícii už tri lietadlá typu Boeing 737-500. Prvé lety by mali podľa predpokladov Medzihradského smerovať do Anglicka, Talianska, Španielska či Ruska, pričom o destináciách firma stále rokuje.

Ako podotkol riaditeľ spoločnosti Miroslav Kaličiak, aerolinka nebude lietať do už obsadených destinácií inými prepravcami zo Slovenska. "V zásade nechceme niekomu konkurovať. Chceli by sme otvoriť destinácie, ktoré tu možno už boli, možno niektoré neboli, ale kde by sme nemali zbytočne komusi konkurovať," vysvetlil.

Slovakian Airlines plánuje aj úzku spoluprácu s arménskou spoločnosťou Armavia, keďže obe firmy sú vlastnícky prepojené. Armavia sa už pokúšala začiatkom tohto roka prevádzkovať pravidelnú linku do Teheránu. "V našom pláne je dosť intenzívne lietať túto linku, pretože to nebude len spojenie medzi dvoma mestami, ale máme aj ďalšie obchodné záujmy," konštatoval Kaličiak.

Úspešnosť aerolinky bude podľa šéfa bratislavského letiska Maroša Jančulu závisieť od jej obchodného modelu a vývoja v leteckej doprave. "Každá nová spoločnosť, ktorá na Slovensku vzniká, je pozitívum, pretože dáva zamestnanie našim ľudom - piloti, technici si udržujú kvalifikácie, letisko môže bázovať slovenských prepravcov, zvyšujú sa tiež objemy letov a prepravených cestujúcich," okomentoval.

Spoločnosť Slovakian Airlines vznikla vo februári tohto roka, avšak počas prvého mesiaca fungovala pod názvom Bratavia. V predstavenstve firmy podľa Obchodného registra SR figuruje Medzihradský a Kaličiak. V dozornej rade je Ján Slovák, Armén Norayr Belluyan a Rus Mikhail Bagdasarov. Firma sa chce presadiť v pravidelnej, ale aj charterovej doprave, pričom lety chce prevádzkovať z viacerých slovenských letísk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu