Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensku chcú podnikať nové letecké spoločnosti

Letisko M. R. Štefánika
Letisko M. R. Štefánika

BRATISLAVA - Na Slovensku plánujú podnikať viaceré nové letecké spoločnosti. Denník Sme dnes napísal, že o osvedčenie leteckého prevádzkovateľa požiadali na Leteckom úrade štyri firmy.

Žiadatelia sa chcú venovať najmä charterovej doprave. Podľa denníka je medzi nimi dcérska spoločnosť českého prepravcu Central Charter Airlines a slovenská firma AirExplore. Na Slovensku v uplynulom období skrachovalo viacero leteckých spoločností.

Český dopravca Central Charter Airlines by chcel ponúkať letecké služby počas tejto sezóny. "Keby sme nemali zmapovaný záujem cestoviek, tak by sme do toho nešli," povedal denníku konateľ spoločnosti Lubomír Vavroš. Za firmou stojí známy severomoravský podnikateľ Daneš Zátorský, poznamenalo Sme.

Slovenská AirExlore plánuje spočiatku pôsobiť v Taliansku, na slovenské cestovné kancelárie sa možno obráti až na budúcu sezónu. "Naše zameranie je mimo slovenského trhu. Biznis model začínajúcej leteckej spoločnosti nie je dobré zakladať u nás," tvrdil zástupca firmy Miroslav Polónyi.

Už pred časom ohlásila svoj zámer vstúpiť na slovenský trh česká spoločnosť Travel Service. Firma podpísala zmluvy na zabezpečenie leteckej dopravy s viacerými slovenskými cestovnými kanceláriami. Ohlásila, že sa bude snažiť získať dominantné postavenie na slovenskom trhu.

Osvedčenie chce získať aj popradská firma Tatra Jet. "Očakávame, že spoločnosť sa bude špecializovať na VIP lety a aerotaxi," citovalo Sme konateľa a majiteľa spoločnosti Petra Beníka.

Miesto na trhu leteckých služieb sa na Slovensku uvoľnilo po problémoch viacerých domácich aeroliniek. Vlani skrachoval nízkonákladový prepravca SkyEurope Airlines, o licenciu prišiel aj charterový dopravca Seagle Air. Tento rok priznali finančné ťažkosti Danube Wings a začiatkom marca Letecký úrad pozastavil licenciu spoločnosti Air Slovakia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu