Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Travel Service chce v lete prepraviť 200 tisíc ľudí

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - České aerolinky Travel Service predpokladajú, že počas tohtoročnej letnej sezóny prepravia zo Slovenska asi 200.000 pasažierov. Novinárom to dnes povedal obchodný riaditeľ spoločnosti Peter Šujan.

Príchodom na slovenský trh sa firma stala jednotkou v nepravidelnej charterovej preprave. Na budúci rok by chcela z Bratislavy ponúkať aj pravidelné lety, ktoré prevádzkuje pod značkou Smart Wings.

Spoločnosť Travel Service prevzala prepravu klientov väčšiny slovenských cestových kancelárií. "Predpokladáme, že prepravíme zhruba 200.000 až 220.000 cestujúcich v priebehu letnej sezóny," poznamenal Šujan. Aerolinky budú lietať zo Slovenska do 35 destinácií v tucte krajín, záujem je vraj najmä o spojenie s Tureckom a Egyptom. Menšiu časť slovenských letov budú prevádzkovať z Košíc.

Celkovo sa Travel Service chystá v letnej sezóne zabezpečovať prepravu na Slovensku štyrmi lietadlami, na zimu ponechá v krajine pravdepodobne jeden stroj. Rokovania s cestovnými kanceláriami o kontraktoch na zimnú sezónu sa podľa Šujana zatiaľ iba rozbehli. "Rysuje sa nejakým spôsobom let na Kubu," priblížil Šujan. V zimných mesiacoch zvykne spoločnosť zabezpečovať najmä prepravu dovolenkárov do exotických krajín.

Rozšíreniu aktivít Travel Service na Slovensko nahrali aj problémy viacerých prepravcov, ktorí donedávna ponúkali lety z bratislavského letiska. "Dopravcovia, ktorí tu pôsobili, sa dostali do nejakých problémov a cestovné kancelárie nemali žiadnu možnosť prevádzkovať lety z Bratislavy," povedal generálny riaditeľ Travel Service Roman Vik.

Travel Service sa na Slovensku podľa Vika nezameria výlučne na domácu klientelu. "Chceli by sme okrem turistov slovenských stiahnuť tiež časť rakúskeho a maďarského trhu," poznamenal. Rozšírenie pravidelných liniek Smart Wings aj na bratislavské letisko plánuje spoločnosť od budúceho roka. "Aj keď v konkurencii s Viedňou si samozrejme uvedomujeme, že to bude veľmi ťažké," myslí si generálny riaditeľ. Pravidelné linky Smart Wings smerujú najmä do stredomorských letovísk a európskych metropol.

Travel Service je jednotkou charterovej prepravy v domácom Česku aj v Maďarsku, na trhu pôsobí od roku 1997. Flotilu spoločnosti v súčasnosti tvorí 28 lietadiel. Od roku 2007 ponúka tiež privátne lety. Vlani zvýšila počet prepravených cestujúcich medziročne asi o 16 percent na 2,7 milióna pasažierov. Počas tohtoročných majstrovstiev sveta vo futbale sa chystá prevádzkovať z Bratislavy aj niekoľko letov do Južnej Afriky.

Charterové lety by mala onedlho rozbehnúť aj nová slovenská letecká spoločnosť AirExplore, ktorá vznikla na základoch cestovnej agentúry SlovExplore. Podľa serveru etrend.sk sa firma plánuje o prepravu slovenských dovolenkárov uchádzať až v budúcom roku. Dovtedy by mala operovať v Taliansku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu