Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dexia vykázala rekordnú kvartálnu stratu 4 miliardy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsko-belgická finančná skupina Dexia ukončila druhý kvartál s najvyššou štvrťročnou stratou vo svojej histórii, keď vykázala stratu 4 mld. eur. Hospodárenie spoločnosti v sledovanom období negatívne zasiahol najmä príspevok do záchranného programu pre Grécko a zrýchlené odpisy problémových aktív. Dexia sa v súčasnosti usiluje o vyriešenie svojich najvážnejších problémov a k zisku by sa chcela vrátiť už v treťom kvartáli tohto roka, uviedol jej generálny riaditeľ Pierre Mariani.

Dexia v máji upozornila, že reštrukturalizácia jej v druhom kvartáli prinesie stratu v sume 3,6 mld. eur, čo je viac ako trhová kapitalizácia spoločnosti na úrovni 3,23 mld. eur. Úprava podmienok splatnosti gréckych dlhopisov, s ktorou Dexia súhlasila v rámci dohody o novom záchrannom programe pre Atény, zaťaží účtovníctvo banky sumou 338 mil. eur. Dexia patrí medzi najväčších veriteľov Grécka mimo tamojších bánk. Skupina drží grécke dlhopisy za 5,4 mld. eur, z toho 3,5 mld. eur pripadá na jej divíziu bankovníctva.

Dexia banka Slovensko pôsobí na slovenskom trhu od roku 1993, pôvodne pod názvom Prvá komunálna banka, pod ktorým vystupovala do konca septembra 2003. Skupina Dexia sa stala väčšinovým akcionárom Dexia banky Slovensko v máji 2000. V závere roka 2010 ho predala investičnej skupine Penta. Kúpno-predajnú zmluvu na 88,71-percentný podiel v slovenskej Dexii dotknuté strany, teda Dexia Kommunalkredit Bank a Penta, podpísali v novembri 2010. Penta nadobudla akcie 31. marca 2011.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu