Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záchrana bánk začína: Belgicko do Dexie "naleje" 4 miliardy!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BRUSEL – Európska komisia (EK) dnes vo svojom oficiálnom komuniké uviedla, že podľa pravidiel o poskytnutí štátnej pomoci dočasne súhlasí so znárodnením druhej najväčšej belgickej banky Dexia Bank Belgium (DBB). Belgický štát za týmto účelom plánuje vložiť 4 miliardy eur na účet akciovej spoločnosti Dexia.

Ako sa uvádza v komuniké, EK si je vedomá skutočnosti, že toto opatrenie je nevyhnutné na zachovanie finančnej stability v krajine, ale komisia upozornila, že v tomto štádiu preverovania celej záležitosti ešte nie je definitívne jasné, či akvizícia banky belgickým štátom je celkom v súlade s pravidlami EÚ o poskytovaní štátnej pomoci.

Belgicko má k dispozícii lehotu 6 mesiacov na dodanie nového plánu reštrukturalizácie DBB.

Spoločnosť Dexia SA už dostala podstatnú finančnú štátnu pomoc od Belgicka, Francúzska a Luxemburska v rokoch 2008 - 2009 vo forme rekapitalizácie a záruk. Táto podpora bola odobrená zo strany Európskej komisie vo februári 2010, pričom komisii bol sľúbený na predloženie podrobný plán reštrukturalizácie banky do konca roka 2014.

Akvizícia DBB belgickým štátom je vnímaná ako integrálna súčasť celkového reštrukturalizačného balíka s možnosťou štátnej pomoci, ku ktorému sa pred rokom zaviazali všetky tri štáty.

Slovenská banka Dexia nie je súčasťou belgickej bankovej skupiny Dexia. Rovnomennú slovenskú banku
kúpila koncom roka 2010 investičná skupina Penta. Dexia banka Slovensko pôsobí dočasne pod pôvodným obchodným názvom, jeho zmena sa však pripravuje na rok 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu