Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obama varuje pred bankrotom, žiada zvýšiť dlhový strop

Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Barack Obama

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyzval dnes v prejave adresovanom národu na kompromis ohľadne zvýšenia dlhového stropu. Zároveň upozornil, že dočasné šesťmesačné zvýšenie dlhového stropu problém nevyrieši a môže viesť k zníženiu ratingu.

Medzinárodný menový fond (MMF) v pondelok vyzval Spojené štáty americké, aby urýchlene zvýšili dlhový strop, čím by odvrátili hrozbu zníženia svojho ratingu a poškodenia globálnej ekonomiky.

Nedosiahnutie dohody ohľadne deficitu a dlhového stropu by mohlo mať za cenu pracovné miesta a zároveň by mohlo vážne poškodiť ekonomiku Spojených štátov, upozornil Obama.

Demokrati i republikáni podľa neho majú zodpovednosť za riešenie tejto výzvy a jej stabilizáciu, citovala agentúra Reuters. Prezident USA zároveň povedal lídrom republikánov i demokratov, že počas nasledujúcich dní musia prísť so spravodlivým kompromisom, ktorý by mohol byť prijatý americkým Kongresom.

Obama nazval neschopnosť dosiahnuť kompromis "nebezpečnou hrou". Zároveň vyhlásil, že verí v možnosť dosiahnutia dohody. Prezident USA kritizoval nový plán republikánov vyhnúť sa bezprecedentnej platobnej neschopnosti a upozornil, že kongresoví lídri musia dospieť ku kompromisu. "Americký ľud možno hlasoval za rozdelenú vládu, ale nehlasoval za nefunkčnú vládu," povedal Obama v narýchlo zorganizovanom televíznom vystúpení.

Pred mikrofóny predstúpil niekoľko hodín po tom, čo najprv republikánu, a potom demokrati predložili svoje núdzové návrhy na to, ako sa vyhnúť devastujúcej vládnej platobnej neschopnosti v priebehu jedného týždňa, informovala agentúra AP.

V rokovaniach medzi administratívou prezidenta Baracka Obamu a kongresmanmi zatiaľ k veľkému pokroku nedošlo. Ani jedna zo strán nechce urobiť kompromis a ustúpiť zo svojich požiadaviek, ktorými podmieňujú súhlas so zvýšením dlhového limitu z úrovne 14,3 bilióna USD (9,94 bilióna eur). Washington musí zvýšiť dlhový strop do 2. augusta, inak krajine hrozí, že sa dostane do platobnej neschopnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu