Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bohaté USA: Na vojny dali ohromujúce sumy!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

NEW YORK - Prezident USA Barack Obama označil náklady ako jeden z dôvodov sťahovania vojakov z Afganistanu a pritom uviedol, že vojny stáli Ameriku bilión dolárov (700 miliárd eur). Tento údaj je síce ohromujúci, ale značne podhodnocuje celkové náklady ministerstva financií na vojny v Iraku, Afganistane a Pakistane a zároveň ignoruje ešte mohutnejšie budúce náklady.

Uviedla to dnes zverejnená štúdia Watsonovho inštitútu pre medzinárodné štúdie na americkej Brownovej univerzite.     

Zárečný účet dosiahne výšku najmenej 3,7 bilióna dolárov, ale mohol by sa vyšplhať až na 4,4 bilióna dolárov. Uviedol to inštitút vo výskumnom projekte Costs of War (Vojnové výdavky, www.costsofwar.org).

Za desať rokov od príchodu amerických vojakov do Afganistanu, kde mali odstrániť vodcov al-Káidy stojacich za teroristickými útokmi na USA z 11. septembra 2011, dosiahli výdavky za konflikty celkovo 2,3 až 2,7 bilióna dolárov.

Tieto čísla budú ďalej prudko stúpať, keď sa zohľadnia aj často prehliadané výdavky ako napríklad dlhodobé záväzky voči raneným vojnovým veteránom a tiež plánované vojnové náklady na roky 2012-2020. Tieto odhady nezahŕňajú najmenej ďalší bilión dolárov na blížiace sa platby úrokov a ani mnoho miliárd dolárov tých výdavkov, s ktorými nemožno vopred počítať, uviedla štúdia.

Pokiaľ ide o ľudí, priamymi obeťami vojen sa stalo 224.000-258.000 osôb, vrátane 125.000 civilistov v Iraku. Mnoho ďalších ľudí zomrelo ako nepriame obete vojnových konfliktov, napríklad keď prišli o zdroje čistej pitnej vody, zdravotnícku starostlivosť a výživu. Zranených bolo ďalších 365.000 ľudí a 7,8 milióna osôb - čo sa rovná počtu obyvateľov v amerických štátoch Connecticut a Kentucky - sa muselo vysťahovať zo svojich domovov.

Štúdia sa tiež pýta, čo Spojené štáty získali touto mnohobiliardovou investíciou. "Dúfam, že keď sa na to pozrieme spätne, nech sa už vojny skončia kedykoľvek, vzíde z toho niečo veľmi priaznivé," uviedol americký republikánsky senátor za štát Tennessee Bob Corker.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu