Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama neposlúchol Čínu a prijal dalajlámu

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov Barack Obama v sobotu privítal v Bielom dome tibetského exilového vodcu dalajlámu, s ktorým sa stretol napriek varovaniu Pekingu, že tým môže poškodiť americko-čínske vzťahy.

 Podľa oficiálneho vyhlásenia Obama počas schôdzky deklaroval "silnú podporu zachovania jedinečných náboženských, kultúrnych a jazykových tradícií Tibetu a Tibeťanov na celom svete" a poukázal tiež na "dôležitosť ochrany ľudských práv Tibeťanov v Číne". Prezident zároveň nezabudol potvrdiť, že Spojené štáty považujú Tibet za súčasť Číny, čím zrejme reagoval na upozornenia Pekingu, ktorý dalajlámu označuje za separatistu.

"Prezident zdôraznil, že prikladá dôležitosť budovaniu americko-čínskeho kooperatívneho partnerstva," píše sa vo vyhlásení Bieleho domu, ktorý neumožnil účasť zástupcov médií. Obama podľa neho takisto zdôraznil, že podporuje riešenie tibetskej otázky prostredníctvom "priameho dialógu". Dalajláma sa na stretnutí vyjadril, že pre Tibet nežiada nezávislosť a dúfa v skoré obnovenie rokovaní s čínskou vládou.

Dalajlámovi vyslanci už absolvovali deväť kôl rokovaní s Pekingom, z ktorých posledné sa uskutočnilo v januári 2010. Dialóg o rozšírení autonómie Tibetu však zatiaľ nepriniesol žiadne hmatateľné výsledky. Dalajláma medzitým pokračuje v stretnutiach so zahraničnými politikmi napriek tomu, že v marci formálne odstúpil z čela exilovej vlády.

Biely dom sobotňajšiu schôdzku potvrdil iba v niekoľkohodinovom predstihu. Peking následne požiadal Obamu, aby stretnutie zrušil, a varoval jeho administratívu pred kýmkoľvek konaním, ktoré by mohlo "poškodiť americko-čínske vzťahy".

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu