Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kontrola Úradu vlády nezistila pochybenia u Mikulčíka

Miroslav Mikulčík
Miroslav Mikulčík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Z výsledkov kontroly vykonanej Úradom vlády (ÚV) SR súvisiacej s výberom vhodnej budovy pre daňovú správu v Košiciach vyplynulo, že nedošlo k porušeniu právnych predpisov zo strany vedenia Daňového riaditeľstva (DR) na čele s Miroslavom Mikulčíkom. Informovala o tom dnes hovorkyňa DR Gabriela Dianová.

"Úrad vlády vykonal kontrolu na DR SR za účelom preverenia postupu súvisiaceho s výberom vhodnej budovy pre daňovú správu v Košiciach. Pri preverovaní postupu DR SR pod vedením Miroslava Mikulčíka v záveroch kontroly nebolo konštatované porušenie všeobecne záväzných právnych predpisov," podčiarkla Dianová.
      
Zároveň kontrola ÚV podľa nej zistila, že DR ešte pod vedením Igora Šulaja nepostupovalo v súlade so zákonom, keď 23. februára 2010 uzatvorilo zmluvu o budúcej zmluve o nájme nebytových priestorov s firmou VSH development bez zabezpečenia potrebného finančného krytia.
      
K ďalšiemu pochybeniu DR pod vedením Igora Šulaja došlo podľa kontroly ÚV podpísaním dodatkov k zmluve o budúcej zmluve zo strany vtedajšieho riaditeľa pracoviska Košice, a to tým, že bolo zrealizované bez platného splnomocnenia. "V tejto súvislosti DR SR podalo 15. apríla 2011 trestné oznámenie v danej veci," doplnila Dianová.
      
Miroslav Mikulčík odstúpil z postu generálneho riaditeľa 20. apríla tohto roka. Kauza okolo prenájmu budovy pre košické daňové úrady od firmy okresného predsedu SDKÚ-DS v Nitre spôsobila v tom čase spor v najsilnejšej vládnej strane medzi premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom financií Ivanom Miklošom.
      
Zatiaľ čo Radičová vyzvala Mikulčíka na odchod z funkcie, Mikloš, pod ktorého rezort DR patrí, trval na jeho zotrvaní. Premiérke zároveň vytkol zasahovanie do svojich zákonom daných kompetencií s tým, že o personálnych záležitostiach na ministerstve rozhoduje len on sám. Radičová pod hrozbou demisie trvala na odstúpení Mikulčíka, k čomu napokon aj sám pristúpil. Podľa vlastných slov nechcel byť prostriedkom akéhokoľvek mocenského zápasu.
      
Kauzu na začiatku otvoril predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico, keď prezentoval informácie o tom, že DR SR podpísalo zmluvu o prenájme budovy v Košiciach so spoločnosťou Nitra Invest. Jej spolumajiteľom a konateľom je pritom okresný predseda SDKÚ-DS v Nitre Ondrej Ščurka. Podľa Fica išlo o ukážkový príklad straníckeho klientelizmu a dôvod na odchod Mikloša z funkcie ministra financií. Mikloš aj Mikulčík naopak trvali na tom, že k pochybeniam pri obstarávaní budovy v Košiciach došlo za predchádzajúceho vedenia DR SR ešte počas Ficovej vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu