Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Akcie leteckých firiem po oznámení zmareného útoku prudko klesali

LONDÝN - Akcie leteckých a cestovných spoločností dnes dopoludnia prudko oslabili. Dôvodom bola správa, že britská polícia zmarila teroristický útok na lietadlá. Británia okamžite zaviedla bezpečnostné opatrenia, kvôli ktorým boli zrušené alebo odložené lety z a do Británie. Analytici sa obávajú, že udalosť by mohla mať veľký dopad na odvetvie.

Najviac postihnutá je britská letecká spoločnosť British Airways, ktorá má veľké napojenie na lety cez Atlantik. Jej akcie dopoludnia oslabili o 3,9 %. Akcie nízkorozpočtovej leteckej firmy easyJet klesli o 2,6 % a konkurenčný Ryanair stratil 2,8 %. Akcie Air France-KLM oslabili o 2,8 % a Lufthansa stratila 3,2 %.

Nové bezpečnostné opatrenia zakazujú prepravu batožniny na palubách lietadiel pri všetkých letoch z Británie. To je problém hlavne pre Ryanair, ktorý tento rok začal vyberať poplatky za každú batožinu prihlásenú na prepravu v batožinovom priestore. Toto opatrenie spôsobilo, že sa zvýšilo množstvo batožiny, ktoré si cestujíci brali so sebou na palubu.

Zákaz palubnej batožiny sa najskôr dotkne aj maloobchodných spoločností, ktoré prevádzkujú obchody na letiskách. Maloobchodné firmy sú hlavným zdrojom príjmov prevádzkovateľov letísk. Akcie britského prevádzkovateľa letísk BAA však dopoludnia posilnili o 0,3 %, napísala agentúra AP.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu