Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Útoky na lietadlá, ktoré zmarila britská polícia, by spôsobili veľký počet obetí

Lietadlá na letisku v Manchestri. Zobraziť galériu (2)
Lietadlá na letisku v Manchestri.

LONDÝN/WASHINGTON - Plánované teroristické útoky na údajne desať lietadiel premávajúcich medzi Britániou a USA, ktoré sa podarilo zmariť britskej polícii, by spôsobili značný počet obetí na životoch. Uviedol to dnes britský minister vnútra John Reid. "Išlo o skutočne závažnú hrozbu," povedal Reid. Agentúra Reuters s odvolaním sa na policajný zdroj uviedla, že teroristický útok mal byť spáchaný za pomoci tekutých chemikálií.

V rámci vopred plánovanej nočnej operácie protiteroristickej jednotky Scotland Yardu a bezpečnostných zložiek, koordinovaných tajnými službami, zadržali v regióne Londýna 21 podozrivých. Zatiaľ bližšie nešpecifikovaní páchatelia mali výbušniny prepašovať do lietadiel v príručnej batožine. Tajná služba MI5 zvýšila v tejto súvislosti stupeň protiteroristickej pohotovosti na "kritický". To znamená, že v najbližšom čase hrozí akútne nebezpečenstvo teroristických útokov.

Na správy o zmarení teroristických útokov reagovala následne aj americká vláda, ktorá v súvislosti s tým vyhlásila pre komerčné lety z Británie najvyšší stupeň ostražitosti. Zvýšila tiež všeobecnú mieru ostražitosti pre všetky lety na území Spojených štátov, ako aj pre lietadlá vstupujúce do amerického vzdušného priestoru. Amerického prezidenta Georgea W. Busha informoval o situácii britský ministerský predseda Tony Blair, ktorý momentálne dovolenkuje v Karibiku.


Londýnske letisko Heathrow je uzavreté
Londýnské letisko Heathrow bolo uzavreté pre väčšinu leteckých spojov z Európy. Dôvodom je zvýšená teroristická hrozba. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov letiska.

V roku 2006 bolo vo svete zmarených niekoľko teroristických útokov >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu