Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Aké podmienky treba splniť, aby ste dostali podporu z fondu rozvoja bývania?

S rastúcimi cenami energií sa čoraz viac zvyšuje záujem o zatepľovanie. Rozmýšľate o ňom i vy spoločne s vašimi susedmi v bytovom dome? Ide však o finančne náročnú záležitosť, a ak nemáte dostatok peňažných prostriedkov, požičajte si. Jednou z možností, a tento rok obzvlášť výhodnou, je pôžička zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB).

Štatistické údaje dokazujú, že v priemernej domácnosti polovicu z celkovej spotrebovanej energie používame na kúrenie. Pri neustálom zvyšovaní cien zaň sa dosť intenzívne hovorí o potrebe šetrenia a čoraz viac spoločenstiev vlastníkov bytov hlavne v budovách postavených pred rokom 1990 uvažuje o ich zatepľovaní. Cena sa pohybuje približne od 1 500 až do 2 000 korún za štvorcový meter, čo v prepočte predstavuje 140 000 Sk za byt s rozlohou 70 m² v bytovej budove, pričom konečnú cenu ešte ovplyvňujú hrúbka či druh zvolenej izolácie.

Výhody zateplenia
Podľa údajov energetického centra v Bratislave vám zateplenie prinesie niekoľko výhod. V prvom rade sa zvýši povrchová teplota stien a zabezpečí vám doma tepelnú pohodu. V chladnejších kútoch sa odstránia plesne, pri oknách a strešných plášťoch sa odstráni zatekanie. A čo je najpodstatnejšie, spotreba energie sa výrazne zníži, v prepočte až o 30 %. Výraznejšie ušetríte, ak nezateplíte len vonkajšie steny, ale i pivnice, strechy a vymeníte okná.

Možnosti financovania
Peniaze na zatepľovanie možno získať viacerými spôsobmi. Na jednej strane sú tu stavebné sporiteľne, na strane druhej môžete požiadať o hypotekárny úver, prípadne využiť účelovú pôžičku komerčných bánk. Jeden z najvýhodnejších úverov poskytuje však Štátny fond rozvoja bývania v rámci účelu obnovy budov. Podľa údajov fondu sa za minulý rok na zateplenie budov kladne vybavilo 48 žiadostí s priznanou podporou 250 miliónov korún. Zateplilo sa tak približne 1 724 bytov.

Splnenie podmienok
Štátny fond rozvoja bývania poskytuje peňažnú pôžičku nielen na zatepľovanie bytoviek, ale i rodinných domov. Potrebné je však splniť niekoľko podmienok. Jednou z nich je, že po plánovanom zateplení musí byť garantovaná minimálne 20 % úspora energie. Ďalšou podmienkou je, aby väčšina bytov v bytovom dome nemala viac ako 80 štvorcových metrov. U rodinných domov postavených pred rokom 1998 platí podmienka, aby nepresahovali 160 m² bez garáže a mesačný príjem ich majiteľov je menší ako 3,5-násobok životného minima. Pôžička sa poskytuje najviac na dobu 20 rokov.

Výška pôžičky
Môže dosiahnuť až 80 % rozpočtu stavby, maximálny možný limit je však 8 000 korún na jeden štvorcový meter. Výhodou je, že táto pôžička je úročená nízkou úrokovou sadzbou. Vláda schválila jej výšku na 1 %. Ale pozor, tento úrok platí len do konca roka 2006, v tom nasledujúcom by sa jeho výška mala pohybovať okolo 3 %. Ak sa teda rozhodnete zatepľovať, so žiadosťou sa čo najskôr obráťte na Štátny fond rozvoja bývania. Projekt zatepľovania však musí byť osvedčený odborníkmi. Je potrebné urobiť tepelno-technický posudok. Celý proces zatepľovania musí byť potom zverený firme, ktorá má licenciu na zatepľovací systém.


AKO ŽIADAŤ O PÔŽIČKU
- prostredníctvom obce predložte žiadosť - obec do 14 dní overí úplnosť všetkých náležitostí zmluvy a zašle ju na Štátny fond rozvoja bývania
- k žiadosti treba priložiť: indentifikačné údaje žiadateľa, účel, druh a návrh výšky podpory, údaje o stavbe, preukázanie finančného krytia obstarávacích nákladov stavby, preukázanie schopnosti platenia splátok a úrokov, návrh na zabezpečenie záväzkov
- ŠFRB žiadosť zaeviduje a do 3 mesiacov rozhodne
- po rozhodnutí o poskytnutí podpory zašle žiadateľovi návrh zmluvy
- po uzatvorení zmluvy so žiadateľom mu ŠFRB otvorí v príslušnej banke účet a naň realizuje úhradu faktúr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu