Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Vratné lahve

V hlavnej úlohe sa predstaví Zdeněk Svěrák, ktorý k filmu
V hlavnej úlohe sa predstaví Zdeněk Svěrák, ktorý k filmu "zaobstaral" aj scenár.

Film syna Jana a otca Zdeňka Svěrákovcov Vratné lahve, ktorého výroba stála približne 34 miliónov českých korún, si môžu návštevníci pozrieť od štvrtka 19. júla už aj v slovenských kinách.

"Keď sme s Honzom začali uvažovať, že natočíme film, tak sme chceli urobiť ľahkú českú komédiu, ktorá bude len smiešna. V prvom nápade mal byť príjmateľom fliaš mladý chlapec, ale Honza povedal, a čo keby si to bol ty? Že by si vzal tú prácu ako dôchodca? A tým tá komédia dostala trochu iný smer," vysvetlil Zdeněk Svěrák, prečo sa rozhodli natočiť takýto film.

Film Vratné lahve získal na filmovom festivale v Karlových Varoch zvláštnu cenu za scenár. Ten napísal Zdeněk Svěrák, ktorý si vo filme spolu s Danielou Kolářovou zahral starnúci pár.

Film je o učiteľovi Pepovi na dôchodku, ktorý odmieta ostať doma a pokojne dožívať, ale nájde si prácu v obchode, kde má na starosti výkup fliaš. Ukáže sa, že práve táto práca, pri ktorej môže komunikovať s ľuďmi, ho skutočne napĺňa. Doma na neho každý deň čaká manželka, ktorá ho ešte stále veľmi miluje, avšak vyčíta mu, že on už svoje city neprejavuje. Vo filme je veľa úsmevných scén, ktoré častokrát nútia diváka k zamysleniu, ako veľa má spoločného aj s reálnym životom.

Zaujímavým spestrením sú Pepove erotické sny. Zdá sa mu v nich o ženách, ktoré stretol. Vo filme sa objavuje aj spoločná tridsaťročná fotografia Zdeňka Svěráka a Daniely Kolářovej. Pochádza ešte z natáčania filmu Na samote u lesa. Okrem Zdeňka Svěráka si vo filme zahrali aj Jiří Macháček, Jiří Schmitzer, Tatiana Vilhelmová či Slovenka Božidara Turzonovová.

Ani tentokrát si režisér Jan Svěrák nemohol odpustiť obsadenie Filipa Renča. Vo filme má minirolu, mihne sa v ňom ako chlap s telefónom, ktorý prejde okolo ústrednej dvojice.

Film Vratné lahve kúpilo už desať krajín a v Čechách mal veľmi slušnú odozvu. Ako sa sa bude páčiť slovenským divákom, sa ukáže už v najbližšom čase.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu